Kiedy wreszcie pojawiają się długo wyczekiwane truskawki, trudno oprzeć się pokusie by nie przygotować znakomitych słodkości z ich dodatkiem. Do wyboru mamy całe mnóstwo przepisów: począwszy od makaronu z truskawkami, poprzez domowe sorbety czy lody, semifreddo, naleśniki lub placuszki z sosem truskawkowym i tak dalej...
Spośród całej grupy znakomitych truskawkowych potraw nie sposób nie wspomnieć o uwielbianych przez wszystkich ciastach! Ponieważ sezon na truskawki trwa w najlepsze, przygotowaliśmy dla Was wyjątkowy przepis. Wyjątkowy, bo: jego składniki są tanie, nie wymaga dużego nakładu pracy, jest szybki w przygotowaniu i... absolutnie przepyszny!
Pewnie wielokrotnie zastanawialiście się, jak zrobić dobry biszkopt. Odpowiedź jest prosta: skorzystajcie z poniższego przepisu! Szybkie ciasto z truskawkami jest na wyciągnięcie ręki, więc sprawdźcie, czy macie niezbędne składniki i... zabierajcie się do pracy!
Truskawki w biszkopcie – wykonanie
Wystarczy, że w podanym przepisie zamienisz truskawki na inne owoce i za każdym razem będziesz cieszyć się znakomitym smakiem (innego) domowego ciasta. Szczególnie polecamy wersję z malinami, śliwkami i owocami leśnymi! Smacznego!
Spośród całej grupy znakomitych truskawkowych potraw nie sposób nie wspomnieć o uwielbianych przez wszystkich ciastach! Ponieważ sezon na truskawki trwa w najlepsze, przygotowaliśmy dla Was wyjątkowy przepis. Wyjątkowy, bo: jego składniki są tanie, nie wymaga dużego nakładu pracy, jest szybki w przygotowaniu i... absolutnie przepyszny!
Pewnie wielokrotnie zastanawialiście się, jak zrobić dobry biszkopt. Odpowiedź jest prosta: skorzystajcie z poniższego przepisu! Szybkie ciasto z truskawkami jest na wyciągnięcie ręki, więc sprawdźcie, czy macie niezbędne składniki i... zabierajcie się do pracy!
Truskawki w biszkopcie – wykonanie
- Weź cztery jajka i oddziel białka od żółtek;
- Z białek ubij sztywną pianę, następnie dodawaj po kolei żółtka;
- Dodaj szklankę mąki z łyżeczką proszku do pieczenia i opakowaniem cukru waniliowego;
- Wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę posyp kaszą manną, następnie wylej do niej masę;
- Na masie układaj umyte, wysuszone i pokrojone truskawki - następnie posyp je delikatnie kaszą manną;
- Całość piecz około godziny w temperaturze 170 °C;
- Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
Wystarczy, że w podanym przepisie zamienisz truskawki na inne owoce i za każdym razem będziesz cieszyć się znakomitym smakiem (innego) domowego ciasta. Szczególnie polecamy wersję z malinami, śliwkami i owocami leśnymi! Smacznego!