Święta Wielkanocne to bardzo radosny i kolorowy czas. To także okres, w którym z powodzeniem możemy eksperymentować z wypiekami. W końcu świadczą one o umiejętnościach i doskonałości gospodyń domowych. Główna zasada, którą warto kierować się przy wypiekach to kolory, kolory i jeszcze raz kolory!
Im więcej tym lepiej. W końcu to one dominują w te Święta - nie bójmy się z nimi eksperymentować. Ponadto, kolorowe wypieki to najładniejsza z możliwych, pysznych dekoracji świątecznego stołu. Moim faworytem są mini serniczki, które na stole wyglądają przepięknie.
Robimy je podobnie jak sernik, jednak wypiekamy w małych foremkach. Najlepiej do tego celu sprawdzą się te silikonowe, gdyż nie wymagają one smarowania tłuszczem i łatwo się je myje.
Aby je wykonać, będziemy potrzebować 500 g zmielonego sera, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, pół szklanki cukru drobnego, 2 jajka, otarta skórka pomarańczy, lub limonki, śmietanka 30% około pół szklanki, cukier waniliowy.
Mikserem łączymy ser mąkę i cukry, następnie nie przerywając mieszania dodajemy śmietankę i jaja. Całą masę przekładamy do silikonowych foremek, wypełniając je po brzegi - ciasto nie rośnie.
Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy półtorej godziny. Upieczone serniczki wyjmujemy do ostudzenia i zostawiamy w lodówce na noc.
Krem przygotowujemy z serka mascarpone i białej czekolady. Czekoladę trzeba rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wymieszać ją z serkiem. Odstawić do stężenia - najlepiej będzie się nadawać średnio gęsta konsystencja. Uprzednio upieczone serniczki dekorujemy kremem i zdobimy kolorowymi dodatkami do wypieków.
Wypróbuj: Mini serniczki w foremkach na muffiny
Dinah
karola25