Słodkości wielkanocne

  • 1

Każde święta charakteryzują się innymi pysznymi słodkościami, bez których trudno byłoby się obejść. Warto wiedzieć, jakie słodkości są typowe dla Wielkanocy.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Słodkości wielkanocne
fot. Fotolia

Wielkanoc, tak jak inne święta, jest czasem spotkań w gronie rodzinnym (lub w gronie przyjaciół). Warto zaplanować wcześniej jakie słodkości znajdą się na naszym stole. Zazwyczaj Wielkanoc kojarzy nam się z karmelem, świeżym twarogiem, makiem, zapachem skórki pomarańczowej i czekolady.

Na święta wielkanocne przygotowuje się głównie mazurki, które wymagają dużego wkładu fantazji przy dekoracji. Do ich wykonania używa się ciasta kruchego z dodatkiem bakalii, wierzch zaś wypełnia się masą kajmakową, karmelizowanymi jabłkami lub czekoladą.

Nie wyobrażam sobie, aby na stole mogło zabraknąć paschy lub babki, bo to one są słodkimi symbolami tych świąt. Babki drożdżowe to podstawa, wnętrze tych pyszności powinno być obficie wypełnione bakaliami i oblane czekoladą.

Ciasta drożdżowe z dodatkami sera, maku czy innych smakołyków to prawdziwy hit! W ciastach często możemy zasmakować brzoskwiń, a serniki z dodatkiem skórki pomarańczowej robią prawdziwą furorę.

Pascha robiona jest raczej rzadko, ale warto poświęcić na nią czas choć ten jeden raz w roku. Dodatkiem do niej może być rum, migdały czy czekolada. Niemniej pyszna będzie z dodatkiem kandyzowanych owoców.

W czasie Wielkanocy na pewno szybko znikną ze stołu również kruche ciasteczka, które można wspaniale ozdabiać - lukrami, czekoladami czy gotowymi posypkami; przełożyć marmoladą owocową lub pysznym kremem.

Na pewno co roku w każdym domu na święta przygotowywanych jest bardzo dużo rarytasów, polecam abyście przed wybraniem się na zakupy zrobili dokładną listę w oparciu o planowane menu - wtedy na pewno zaoszczędzicie parę groszy oraz czas, tak niezwykle cenny w tym okresie.

Przygotuj pyszne ciasto na Wielkanoc!