Bambus należy do podrodziny bambusowatych, wchodzącej w skład rodziny wiechlinowatych. Rośnie w różnorodnych miejscach klimatycznych - od chłodnych regionów górskich po gorące rejony tropikalne. Występuje od południowych krańców Sachalina po północne krańce Australii, w Azji od Chin po Indie i Himalaje, w Afryce na południe od Sahary, w Ameryce od południowo-wschodnich stanów USA na południe od Brazylii zahaczając o Argentynę i Chile. W Europie bambus rośnie w formie egzotycznej rośliny ogrodowej.
Istnieje ponad 1400 gatunków bambusa należących do 115 rodzajów. Jest to jedna z najszybciej rosnących roślin na świecie. Niektóre gatunki mogą urosnąć prawie 90 centymetrów w ciągu 24 godzin. Bambus ma bardzo ważne znaczenie ekonomiczne - wykorzystuje się go w różnorodny sposób - m.in. jako materiał budowlany, stolarski, tkacki. Robi się z niego rusztowania do budowy wieżowców, parkiety i podłogi, meble, deski do krojenia żywności, łuki i flety, tratwy i wiele innych rzeczy.
W Chinach i Indiach bambus był wykorzystywany do budowy mostów. O bambusowym moście w rejonie Qian-Xian w Chinach pisano już w roku 960. Most prawdopodobnie zbudowano w trzecim stuleciu p.n.e. i jest on używany do dzisiaj, głównie dzięki nieustannemu remontowi.
W chińskiej medycynie, bambusa używa się do leczenia infekcji i uzdrawiania. W indyjskim stanie Assam sfermentowana pasta bambusowa pod nazwą khorisa używana jest w medycynie ludowej jako lekarstwo na impotencję, bezpłodność i bóle menstruacyjne.
Bambus jest też produktem kulinarnym. Pomimo, że młode pędy zawierają toksynę taxiphyllin, która w jelitach wytwarza cyjanek, są one jadalne po odpowiednim przygotowaniu. Używane są w wielu różnych daniach azjatyckich, rosołach i bulionach. Dostępne również świeże w różnych formach lub w puszkach.
Zdjęcie: Fotolia
Fermentowane pędy bambusa są ważnym składnikiem kuchni himalajskiej. W Nepalu bambus fermentowany z kurkumą i olejem, ugotowany z ziemniakami i podany z ryżem jest przysmakiem dla wszystkich grup etnicznych tam mieszkających. Marynowane pędy bambusa gotowane z ziarnami czarno nakrapianej fasoli (black-eyed bean) to również przysmak mieszkańców Nepalu. To danie restauracje nepalskie na świecie serwują pod nazwą aloo bodi tama.
W Indonezji bambus jest używany w wielu daniach, np. pokrojony cienko i gotowany w gęstym mleku kokosowym z przyprawami w daniu gulai rebung lub z mieszanką warzyw w mleku kokosowym (sayur lodeh) czy lumpia smażone pędy z warzywami. Marynowany bambus używany jest jako dodatek do potraw.
Sok z młodych roślin bambusa w sezonie deszczowym jest fermentowany, aby zrobić słodkie wino ulanzi lub napój gazowany bezalkoholowy.
W Indiach marynowane pędy bambusa używane są do przygotowywania różnorodnych dań, np. kwaśnej zupy warzywnej amil czy dodane do mąki ryżowej robiąc naleśniki lub grubo zmielone, aby zrobić dodatek do dań zwany hendua.
Puste, zdrewniałe łodygi większych gatunków bambusa są często używane w Azji do gotowania zup i ryżu bezpośrednio nad ogniem. Gotowanie w bambusie dodaje potrawom trochę inny, delikatny smak. Z bambusa wyrabia się także przybory kuchenne - łyżki, miski, podkładki oraz pałeczki do jedzenia.
Zdjęcie: Fotolia
Bambus był i często jeszcze jest wykorzystywany jako broń w wielu azjatyckich sztukach walki, używany był również jako narzędzie tortur. Jednocześnie jest też chińskim symbolem zacności a w Indiach symbolem przyjaźni. W kulturze chińskiej bambus zajmuje wysokie miejsce jako jeden z “Czterech Gentlemanów” (bambus, orchidea, kwiat śliwy i chryzantema). Pędy bambusa zawsze były tradycyjną potrawą na stołach chińskich, zwłaszcza na południu kraju.
W Japonii często las bambusowy otacza świątynie Shinto jako bariera przed złem. Bambus również gra istotną rolę w kulturze wietnamskiej symbolizując duch Vovinam (wietnamska sztuka walki). Symbolizuje rodzinne miasto i wietnamską duszę: żyj jak gentleman, uczciwość, ciężka praca, optymizm, jedność i zdolność przystosowania się. Wietnamskie przysłowie mówi “Gdy bambus jest stary, bambusowe kiełki się pojawiają” co znaczy, że Wietnam nigdy nie będzie unicestwiony; jeśli stara generacja zginie, dzieci zajmą ich miejsce. Tradycyjne wioski wietnamskie otoczone są gęstym żywopłotem bambusowym.
Kiełki bambusa wyrastają już takiej średnicy, jaką roślina osiągnie po całkowitym dojrzeniu czyli inaczej mówiąc roślina koncentruje całą swoją energię na rośnięcie w górę a nie w grubość. Bambus kwitnie rzadko, różne rodzaje w innym czasie i przeszczepy bulw tego samego bambusa kwitną jednocześnie na całej kuli ziemskiej.
Polecamy przepis na sałatkę z krewetek i pędów bambusa >>>
Istnieje ponad 1400 gatunków bambusa należących do 115 rodzajów. Jest to jedna z najszybciej rosnących roślin na świecie. Niektóre gatunki mogą urosnąć prawie 90 centymetrów w ciągu 24 godzin. Bambus ma bardzo ważne znaczenie ekonomiczne - wykorzystuje się go w różnorodny sposób - m.in. jako materiał budowlany, stolarski, tkacki. Robi się z niego rusztowania do budowy wieżowców, parkiety i podłogi, meble, deski do krojenia żywności, łuki i flety, tratwy i wiele innych rzeczy.
W Chinach i Indiach bambus był wykorzystywany do budowy mostów. O bambusowym moście w rejonie Qian-Xian w Chinach pisano już w roku 960. Most prawdopodobnie zbudowano w trzecim stuleciu p.n.e. i jest on używany do dzisiaj, głównie dzięki nieustannemu remontowi.
W chińskiej medycynie, bambusa używa się do leczenia infekcji i uzdrawiania. W indyjskim stanie Assam sfermentowana pasta bambusowa pod nazwą khorisa używana jest w medycynie ludowej jako lekarstwo na impotencję, bezpłodność i bóle menstruacyjne.
Bambus jest też produktem kulinarnym. Pomimo, że młode pędy zawierają toksynę taxiphyllin, która w jelitach wytwarza cyjanek, są one jadalne po odpowiednim przygotowaniu. Używane są w wielu różnych daniach azjatyckich, rosołach i bulionach. Dostępne również świeże w różnych formach lub w puszkach.
Zdjęcie: Fotolia
Fermentowane pędy bambusa są ważnym składnikiem kuchni himalajskiej. W Nepalu bambus fermentowany z kurkumą i olejem, ugotowany z ziemniakami i podany z ryżem jest przysmakiem dla wszystkich grup etnicznych tam mieszkających. Marynowane pędy bambusa gotowane z ziarnami czarno nakrapianej fasoli (black-eyed bean) to również przysmak mieszkańców Nepalu. To danie restauracje nepalskie na świecie serwują pod nazwą aloo bodi tama.
W Indonezji bambus jest używany w wielu daniach, np. pokrojony cienko i gotowany w gęstym mleku kokosowym z przyprawami w daniu gulai rebung lub z mieszanką warzyw w mleku kokosowym (sayur lodeh) czy lumpia smażone pędy z warzywami. Marynowany bambus używany jest jako dodatek do potraw.
Sok z młodych roślin bambusa w sezonie deszczowym jest fermentowany, aby zrobić słodkie wino ulanzi lub napój gazowany bezalkoholowy.
W Indiach marynowane pędy bambusa używane są do przygotowywania różnorodnych dań, np. kwaśnej zupy warzywnej amil czy dodane do mąki ryżowej robiąc naleśniki lub grubo zmielone, aby zrobić dodatek do dań zwany hendua.
Puste, zdrewniałe łodygi większych gatunków bambusa są często używane w Azji do gotowania zup i ryżu bezpośrednio nad ogniem. Gotowanie w bambusie dodaje potrawom trochę inny, delikatny smak. Z bambusa wyrabia się także przybory kuchenne - łyżki, miski, podkładki oraz pałeczki do jedzenia.
Zdjęcie: Fotolia
Bambus był i często jeszcze jest wykorzystywany jako broń w wielu azjatyckich sztukach walki, używany był również jako narzędzie tortur. Jednocześnie jest też chińskim symbolem zacności a w Indiach symbolem przyjaźni. W kulturze chińskiej bambus zajmuje wysokie miejsce jako jeden z “Czterech Gentlemanów” (bambus, orchidea, kwiat śliwy i chryzantema). Pędy bambusa zawsze były tradycyjną potrawą na stołach chińskich, zwłaszcza na południu kraju.
W Japonii często las bambusowy otacza świątynie Shinto jako bariera przed złem. Bambus również gra istotną rolę w kulturze wietnamskiej symbolizując duch Vovinam (wietnamska sztuka walki). Symbolizuje rodzinne miasto i wietnamską duszę: żyj jak gentleman, uczciwość, ciężka praca, optymizm, jedność i zdolność przystosowania się. Wietnamskie przysłowie mówi “Gdy bambus jest stary, bambusowe kiełki się pojawiają” co znaczy, że Wietnam nigdy nie będzie unicestwiony; jeśli stara generacja zginie, dzieci zajmą ich miejsce. Tradycyjne wioski wietnamskie otoczone są gęstym żywopłotem bambusowym.
Kiełki bambusa wyrastają już takiej średnicy, jaką roślina osiągnie po całkowitym dojrzeniu czyli inaczej mówiąc roślina koncentruje całą swoją energię na rośnięcie w górę a nie w grubość. Bambus kwitnie rzadko, różne rodzaje w innym czasie i przeszczepy bulw tego samego bambusa kwitną jednocześnie na całej kuli ziemskiej.
Polecamy przepis na sałatkę z krewetek i pędów bambusa >>>