Barilla - prawdziwie włoskie gotowanie

  • 1

Zobacz jak przygotować smaczne, proste i szybkie potrawy z użyciem makaronu Barilla. Poznaj przepisy na Rigatoni alla Carbonara oraz Casarecce con cozze e pomodori.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Barilla - prawdziwie włoskie gotowanie
fot. Informacje prasowe
Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów, sosów i gotowych dań dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 135 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: farfalle, penne, fusilli, spaghetti,po bardziej wyszukane z linii La Collezione: conchiglie, casarecce, tagliatelle, papardelle, lasagne czy cannelloni. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje aż 12 rodzajów sosów i pesto, od znanych i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino, Ricotta i Tonno.

Poznaj przepisy na dania z makaronem Barilla:

Rigatoni alla Carbonara

Makaron

Składniki:
- 400 g Barilla Rigatoni
- 250 g guanciale (wędzonego podgardla wieprzowego) lub pancetty
- oliwa z oliwek
- pieprz
- 4 żółtka
- 150 g sera pecorino romano lub parmigiano reggiano

Przygotowanie:
Guanciale lub pancettę kroimy w 0,5 cm kostkę. Rozgrzewamy patelnię z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, następnie smażymy guanciale, aż się skarmelizuje. W międzyczasie gotujemy 5 litrów wody, kiedy zacznie wrzeć, dodajemy 12 g soli. Gotujemy pastę, aż będzie al dente. Następnie odsączamy, mieszamy z guanciale, zdejmujemy z ognia i łączymy z czterema zółtkami oraz tartym serem pecorino romano. Kiedy pasta wymiesza się z pozostałymi składnikami, natychmiast podajemy. Smacznego!

Casarecce con cozze e pomodori

Makaron

Składniki:
- 400 g Barilla Casarecce
- 500 g małży
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 szklanka białego, wytrawnego wina
- 6-7 dojrzałych pomidorów (poza sezonem 400g z puszki)
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 1 pikantna papryczka peperoncino
- pieprz

Przygotowanie:
Pokrój papryczkę i czosnek, podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pomidory i doprowadź do wrzenia. W międzyczasie wstaw makaron do gotowania. Kiedy pomidory zaczną wrzeć, dodaj oczyszczone małże i szklankę wina. Przykryj i delikatnie mieszaj garnkiem co 30 sekund.
Po 4 minutach wyjmij muszle i odstaw w ciepłe miejsce, żeby nie wystygły. Do sosu dodaj ugotowaną al dente pastę i podsmażaj ok. 3 minuty. Następnie wrzuć muszle i natkę pietruszki. Na koniec polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Do przygotowania potraw wykorzystaliśmy poniższe makarony: