Barszcz czerwony z uszkami

  • 1

Zobacz jak zrobić krok po kroku barszczyk czerwony z grzybowymi uszkami.

         
ocena: 4/5 głosów: 8
Barszcz czerwony z uszkami

Czerwony barszczyk z uszkami to sztandarowa Wigilijna potrawa. Wypróbuj mój przepis na barszcz czerwony z grzybowymi uszkami.

Barszcz
- 4 buraki
- łyżeczka soli
- 1-2 ziarna ziela angielskiego
- 1-2 liście laurowe
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- łyżka suszonego majeranku

Ciasto na uszka
- 3 szklanki mąki
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- ok. pół szklanki ciepłej przegotowanej wody

Farsz na uszka
- 150g suszonych grzybów
- 2 małe cebule
- sól
- pieprz
- oliwa

Kliknij i wydrukuj ten przepis >>>



Sposób przygotowania

Barszcz
1. Buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej gorącą wodą. Dodaj ziele angielskie, liścia laurowego, sól oraz cukier. Wymieszaj i odstaw na minimum 12 godzin. Następnie dolej ok. 2 litry wody i gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut. Wyjmij buraki. Dodaj majeranek i dopraw solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Zagotuj.

Farsz
1. Grzyby zamocz w zimnej wodzie. Odstaw na 10 minut. Wyjmij, wyciśnij wodę i przełóż do garnka. Zalej świeżą wodą. Dodaj sól, listka laurowego i ziele angielskie. Gotuj, aż będą miękkie. Wyjmij, wystudź, wyciśnij wodę. Za pomocą dostępnych urządzeń rozdrobnij grzyby.
2. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na złoto. Rozdrobnione grzyby wymieszaj z cebulą. Dopraw do smaku. Dokładnie wymieszaj.

Ciasto
Mąkę przesiej przez sito. Dodaj jajko, żółtko i sól. Dolewając ciepłą wodę zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj. Za pomocą kieliszka wytnij kółka. Rant połowy kółka zmocz przegotowaną wodą. Nałóż farsz. Zlep uszka. Gotuj w osolonej wodzie przez 20-30 sekund od czasu, gdy wypłyną na powierzchnie.


Przepis, wykonanie, stylizacja i zdjęcie Elżbieta Żołek


Zobacz film jak zrobić Barszcz czerwony

Zobacz film jak zrobić Uszka z grzybami