JAK POWSTAŁA BIAŁA KIEŁBASA
Legenda głosi, iż białą kiełbasę wynalazł Sepp Moser, który był właścicielem niemieckiej gospody mieszczącej się w Marienpltz. Danie to powstało najprawdopodobniej, kiedy gospodarz zamiast cienkich jelit baranich do wyrobu Kalbsbratwurstów użył jelit wieprzowych. Moser nadział je farszem i w obawie przed pęknięciem postanowił obgotować. Podane klientom w takiej postaci zachwyciły ich podniebienia i stały się kluczowym przysmakiem lokalu!
TRADYCYJNY PRZYSMAK
Biała kiełbasa to mięsny wyrób, który doskonale komponuje się z chrzanem, ćwikłą, musztardą i sosem czosnkowym. Na świąteczny czas śmiało podać ją można z wody, z patelni lub piekarnika.
Smakołyk ten dostępny jest w sklepach pod różnymi postaciami, my proponujemy jednak pójść w ślady naszych prababć i przygotować go samodzielnie w swojej kuchni! Według receptur naszych przodków, biała kiełbasa powinna składać się z najlepszej jakości mięsa wołowego i wieprzowego, a także niezbędnych przypraw takich jak czosnek, majeranek, sól i pieprz.
JAK SAMODZIELNIE ZROBIĆ BIAŁĄ KIEŁBASĘ
Biała kiełbasa z prawdziwego zdarzenia powinna zawierać ok. 80 proc. mięsa. W tym wyrobie najlepiej sprawdzi się mięso z szynki i łopatki, a także karkówki, chudego podgardla z dodatkiem boczku. Jeśli na Wielkanocny stół chcecie podać lżejszą wersję tego przysmaku, użyjcie fileta z kurczaka, udka z indyka czy nawet kaczki!
Zdjęcie: Fotolia
Jak zabrać się za przygotowanie kiełbasy?
Kiedy wybierzemy już odpowiednie mięso do wyrobu naszej kiełbasy, zakupić musimy także jelita wieprzowe ( dostępne w sklepach mięsnych), pieprz, sól, czosnek oraz majeranek.
Drobno zmielone mięso przekładamy do dużej miski i łączymy z przyprawami oraz wodą (mocno schłodzoną). W tym czasie jelita moczymy w ciepłej, osolonej wodzie do momentu aż zmiękną.
Kolejnym etapem jest już faszerowanie i parzenie kiełbasek - robimy to przy pomocy specjalnej maszynki lub ręcznie. Parzenie natomiast polega na włożeniu kiełbasy do wody o temperaturze 70°C i utrzymaniu jej w taki sposób przez ok. 40 minut. Taki zabieg sprawi, że wyrób będzie soczysty i aromatyczny!
Zdjęcia: Fotolia
NASZE PRZYSMAKI!
Wielkanocny stół nie może obyć się bez smakowitej białej kiełbasy. Macie sprawdzone przepisy na te domowe wyroby? Jeśli nie, koniecznie zajrzyjcie do naszego działu na kiełbasy gdzie znajdują się zarówno tradycyjne przepisy jak i kulinarne wariację na ich temat!
Wśród nich znajdziecie wyśmienity przepis na aromatyczną białą kiełbasę pieczoną z jabłkami i żurawiną, który idealnie wpiszę się w Wielkanocne menu, a także zasmakuje wszystkim zasiadającym do stołu!
Na Waszą uwagę zasługuje również receptura na pieczoną białą kiełbasę z sosie musztardowym! Potrawa ta została podana z towarzystwie brokułów, pomidorów i wytrawnego wina – nieprawdaż, że brzmi fantastycznie?
Święta Wielkanocne to wspaniały moment na zaserwowanie ciekawych i oryginalnych dań. Eksperymentujcie wiec z przepisami i udostępniajcie ja na naszym portalu – każdy z nich nagrodzony zostanie cennymi wirtualami. Do dzieła!
Legenda głosi, iż białą kiełbasę wynalazł Sepp Moser, który był właścicielem niemieckiej gospody mieszczącej się w Marienpltz. Danie to powstało najprawdopodobniej, kiedy gospodarz zamiast cienkich jelit baranich do wyrobu Kalbsbratwurstów użył jelit wieprzowych. Moser nadział je farszem i w obawie przed pęknięciem postanowił obgotować. Podane klientom w takiej postaci zachwyciły ich podniebienia i stały się kluczowym przysmakiem lokalu!
TRADYCYJNY PRZYSMAK
Biała kiełbasa to mięsny wyrób, który doskonale komponuje się z chrzanem, ćwikłą, musztardą i sosem czosnkowym. Na świąteczny czas śmiało podać ją można z wody, z patelni lub piekarnika.
Smakołyk ten dostępny jest w sklepach pod różnymi postaciami, my proponujemy jednak pójść w ślady naszych prababć i przygotować go samodzielnie w swojej kuchni! Według receptur naszych przodków, biała kiełbasa powinna składać się z najlepszej jakości mięsa wołowego i wieprzowego, a także niezbędnych przypraw takich jak czosnek, majeranek, sól i pieprz.
JAK SAMODZIELNIE ZROBIĆ BIAŁĄ KIEŁBASĘ
Biała kiełbasa z prawdziwego zdarzenia powinna zawierać ok. 80 proc. mięsa. W tym wyrobie najlepiej sprawdzi się mięso z szynki i łopatki, a także karkówki, chudego podgardla z dodatkiem boczku. Jeśli na Wielkanocny stół chcecie podać lżejszą wersję tego przysmaku, użyjcie fileta z kurczaka, udka z indyka czy nawet kaczki!
Zdjęcie: Fotolia
Jak zabrać się za przygotowanie kiełbasy?
Kiedy wybierzemy już odpowiednie mięso do wyrobu naszej kiełbasy, zakupić musimy także jelita wieprzowe ( dostępne w sklepach mięsnych), pieprz, sól, czosnek oraz majeranek.
Drobno zmielone mięso przekładamy do dużej miski i łączymy z przyprawami oraz wodą (mocno schłodzoną). W tym czasie jelita moczymy w ciepłej, osolonej wodzie do momentu aż zmiękną.
Kolejnym etapem jest już faszerowanie i parzenie kiełbasek - robimy to przy pomocy specjalnej maszynki lub ręcznie. Parzenie natomiast polega na włożeniu kiełbasy do wody o temperaturze 70°C i utrzymaniu jej w taki sposób przez ok. 40 minut. Taki zabieg sprawi, że wyrób będzie soczysty i aromatyczny!
Zdjęcia: Fotolia
NASZE PRZYSMAKI!
Wielkanocny stół nie może obyć się bez smakowitej białej kiełbasy. Macie sprawdzone przepisy na te domowe wyroby? Jeśli nie, koniecznie zajrzyjcie do naszego działu na kiełbasy gdzie znajdują się zarówno tradycyjne przepisy jak i kulinarne wariację na ich temat!
Wśród nich znajdziecie wyśmienity przepis na aromatyczną białą kiełbasę pieczoną z jabłkami i żurawiną, który idealnie wpiszę się w Wielkanocne menu, a także zasmakuje wszystkim zasiadającym do stołu!
Na Waszą uwagę zasługuje również receptura na pieczoną białą kiełbasę z sosie musztardowym! Potrawa ta została podana z towarzystwie brokułów, pomidorów i wytrawnego wina – nieprawdaż, że brzmi fantastycznie?
Święta Wielkanocne to wspaniały moment na zaserwowanie ciekawych i oryginalnych dań. Eksperymentujcie wiec z przepisami i udostępniajcie ja na naszym portalu – każdy z nich nagrodzony zostanie cennymi wirtualami. Do dzieła!
marcinka
karola25
weronikaS
Alexandra Dropinsky