Tysiące lat temu dym utrwalał nasze posiłki nadając wyjątkowy smak serom, owocom, wędlinom oraz rybom. Po wielu próbach naszych przodków można wnioskować, że najlepsze paliwo do wędzenia to krzewy i drzewa liściaste.
Prawdziwi koneserzy i wybitni smakosze do wędzenia,używają wiele gatunków drzew i krzewów od pestkowych takich jak śliwę, czereśnie, morelę, jabłoń i gruszę po olchę. Do wędzenia jako dodatek smaku nadają się również krzewy takie jak porzeczka, agrest, winorośl a nawet różne gatunki bzu czy róży jadalnej.
Czereśnia jak i wiśnia dodaje podczas wędzenia ładny kolor jak i ciekawy delikatny owocowy smak, najlepiej nadaje się do wędzenia wszelkich ryb słodkowodnych takich jak pstrąg i karp. Bardzo dobrze pasuje jako dodatek do wędzenia mięs i kiełbas wieprzowych.
Grusza nadaje poza ciekawym smakiem nieprawdopodobną barwę mięsom, wędzone mięsa wieprzowe jak i wszelkiego rodzaju drób nabierze podczas wędzenia w dymie intensywny kolor jak i niespotykany zapach.
Śliwy, morele, brzoskwinie najlepiej nadają się do wędzenia serów lub jako dodatek do mięs, z dymu wydobędzie się słodkawy zapach który dodatkowo podkreśli głębie smaku wędzonych potraw.
Winorośl, to bardzo ciekawy pomysł jako dodatek do wędzenia, ja zawsze używam podczas wędzenia ryb i drobiu. Dym nadaje ciekawy owocowy aromat, uzależnione jest to oczywiście od odmian winorośli.
Porzeczka czerwona jak i czarna oraz agrest służą jako dodatek do wędzenia z olchą, używam je przede wszystkim do wędzenia mięsa.
Bez, dodajemy jako dodatek przy wędzeniu dziczyzny i baraniny, z dymu lilaków podczas wędzenia możemy uzyskać kwiatowy, słodkawy aromat, co na pewno nada mięsu ciekawy i wyjątkowy smak.
Używanie podczas wędzenia różnych gatunków drzew i krzewów będzie miało decydujący wpływ na smak i kolor naszych gotowych wędzonek. Nie bójmy się eksperymentować podczas wędzenia i przygotowania domowych wyrobów .użytego drewna, ma wpływ na kolor, zapach i smak wędzonek.
Prawdziwi koneserzy i wybitni smakosze do wędzenia,używają wiele gatunków drzew i krzewów od pestkowych takich jak śliwę, czereśnie, morelę, jabłoń i gruszę po olchę. Do wędzenia jako dodatek smaku nadają się również krzewy takie jak porzeczka, agrest, winorośl a nawet różne gatunki bzu czy róży jadalnej.
Czereśnia jak i wiśnia dodaje podczas wędzenia ładny kolor jak i ciekawy delikatny owocowy smak, najlepiej nadaje się do wędzenia wszelkich ryb słodkowodnych takich jak pstrąg i karp. Bardzo dobrze pasuje jako dodatek do wędzenia mięs i kiełbas wieprzowych.
Grusza nadaje poza ciekawym smakiem nieprawdopodobną barwę mięsom, wędzone mięsa wieprzowe jak i wszelkiego rodzaju drób nabierze podczas wędzenia w dymie intensywny kolor jak i niespotykany zapach.
Śliwy, morele, brzoskwinie najlepiej nadają się do wędzenia serów lub jako dodatek do mięs, z dymu wydobędzie się słodkawy zapach który dodatkowo podkreśli głębie smaku wędzonych potraw.
Winorośl, to bardzo ciekawy pomysł jako dodatek do wędzenia, ja zawsze używam podczas wędzenia ryb i drobiu. Dym nadaje ciekawy owocowy aromat, uzależnione jest to oczywiście od odmian winorośli.
Porzeczka czerwona jak i czarna oraz agrest służą jako dodatek do wędzenia z olchą, używam je przede wszystkim do wędzenia mięsa.
Bez, dodajemy jako dodatek przy wędzeniu dziczyzny i baraniny, z dymu lilaków podczas wędzenia możemy uzyskać kwiatowy, słodkawy aromat, co na pewno nada mięsu ciekawy i wyjątkowy smak.
Używanie podczas wędzenia różnych gatunków drzew i krzewów będzie miało decydujący wpływ na smak i kolor naszych gotowych wędzonek. Nie bójmy się eksperymentować podczas wędzenia i przygotowania domowych wyrobów .użytego drewna, ma wpływ na kolor, zapach i smak wędzonek.
Maria gotuje
felek
a mnie ostatnio super wyszly wedzone ryby