Tradycyjne domowe wędzenie

  • 2

Wspaniałe oryginalne wędzonki i ich głębokie tajemnicę.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Tradycyjne domowe wędzenie
Tysiące lat temu dym utrwalał nasze posiłki nadając wyjątkowy smak serom, owocom, wędlinom oraz rybom. Po wielu próbach naszych przodków można wnioskować, że najlepsze paliwo do wędzenia to krzewy i drzewa liściaste.

Prawdziwi koneserzy i wybitni smakosze do wędzenia,używają wiele gatunków drzew i krzewów od pestkowych takich jak śliwę, czereśnie, morelę, jabłoń i gruszę po olchę. Do wędzenia jako dodatek smaku nadają się również krzewy takie jak porzeczka, agrest, winorośl a nawet różne gatunki bzu czy róży jadalnej.

Czereśnia jak i wiśnia dodaje podczas wędzenia ładny kolor jak i ciekawy delikatny owocowy smak, najlepiej nadaje się do wędzenia wszelkich ryb słodkowodnych takich jak pstrąg i karp. Bardzo dobrze pasuje jako dodatek do wędzenia mięs i kiełbas wieprzowych.

Grusza nadaje poza ciekawym smakiem nieprawdopodobną barwę mięsom, wędzone mięsa wieprzowe jak i wszelkiego rodzaju drób nabierze podczas wędzenia w dymie intensywny kolor jak i niespotykany zapach.

Śliwy, morele, brzoskwinie najlepiej nadają się do wędzenia serów lub jako dodatek do mięs, z dymu wydobędzie się słodkawy zapach który dodatkowo podkreśli głębie smaku wędzonych potraw.

Winorośl, to bardzo ciekawy pomysł jako dodatek do wędzenia, ja zawsze używam podczas wędzenia ryb i drobiu. Dym nadaje ciekawy owocowy aromat, uzależnione jest to oczywiście od odmian winorośli.

Porzeczka czerwona jak i czarna oraz agrest służą jako dodatek do wędzenia z olchą, używam je przede wszystkim do wędzenia mięsa.

Bez, dodajemy jako dodatek przy wędzeniu dziczyzny i baraniny, z dymu lilaków podczas wędzenia możemy uzyskać kwiatowy, słodkawy aromat, co na pewno nada mięsu ciekawy i wyjątkowy smak.

Używanie podczas wędzenia różnych gatunków drzew i krzewów będzie miało decydujący wpływ na smak i kolor naszych gotowych wędzonek. Nie bójmy się eksperymentować podczas wędzenia i przygotowania domowych wyrobów .użytego drewna, ma wpływ na kolor, zapach i smak wędzonek.