Blanszowanie to nic innego jak poddanie krótkiemu "gotowaniu", na parze lub w wodzie poszczególnych produktów. Najlepsza temepratura do tej czynności to 80-100 stopni Celcjusza. Blanszować można w zasadzie wszystko, co chemy później podać na talerzu. Njaczęściej są to owoce i warzywa, ale także mięso, ryby czy podroby oraz ziemniaki i ryż.
Niektórzy nawet nie zdają sobie sprawy, że blanszują regularnie. Na przykład rozpuszczając czekoladę na parze, ubijając żółtka czy sparzając pomidory by łatwiej usunąć skórkę. Dzięki blanszowaniu owoce i warzywa zachowują swój kolor i smak.
Niektórzy nawet nie zdają sobie sprawy, że blanszują regularnie. Na przykład rozpuszczając czekoladę na parze, ubijając żółtka czy sparzając pomidory by łatwiej usunąć skórkę. Dzięki blanszowaniu owoce i warzywa zachowują swój kolor i smak.