Kupujemy sloiczek konfitur chociaz czasami potrzebujemy tylko pare lyzeczek. Po pewnym czasie zauwazamy , ze pojawila sie plesn - chociaz termin przydatnosci do spozycia nie jest przekroczony. Co robic ? Kazda z sasiadek doradza cos innego. Przede wszystkim sprawdzamy na sloiczku - jaka jest zawartosc cukru. Jezeli konfitury zawieraja przynajmniej 60% cukru to wystarczy zebrac lyzka plesn razem z bezposrednio pod nia warstwa konfirur . Reszta nadaje sie do spozycia , gdyz duza zawartosc cukru - konserwuje. W innym przypadku musimy konfitury wyrzucic. Oczywiscie nie stosujemy tej zasady w przypadku innych produktow spozywczych.
Gość
Pyza
Dokładnie tak! Pleśń to grzyby, grzyb wyrasta z plechy przenikającej całą substancję, na której się pojawia a to co widzimy na powierzchni to już owocniki...Tak więc spleśniałe przetwory lepiej wyrzucić bo można się po prostu zatruć!
Jojo
albertynka
plesn jest po prostu niebezpieczna i wszystko na czym sie pojawia trzeba wyrzucic,nawet jesli jest jej niewiele