Zalety spożywania błonnika
Błonnik nie tylko zbawiennie wpływa na perystaltykę naszych jelit, ale także usprawnia metabolizm i pozwala pozbyć się wszelkich kłopotów z powolnym trawieniem. Ta jego podstawowa zaleta sprawiła, że dostarczanie błonnika jest obowiązkowe podczas diet odchudzających oraz wyrabiania poprawnych nawyków żywieniowych.
Dodatkowo błonnik niweluje zaparcia i redukuje poziom cholesterolu. Umożliwia detoksykacje organizmu i wydalanie toksyn, metali ciężkich oraz substancji rakotwórczych. Warto także pamiętać, że błonnik w odpowiedniej ilości ma działanie prewencyjne przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi.
Jeżeli obawiacie się miażdżycy, albo w waszej rodzinie zdarzały się przypadki nowotworu lub otyłości to powinniście zainteresować się sposobem na dostarczenie odpowiedniej ilości tego włókna pokarmowego.
Co powinniśmy jeść by dostarczyć organizmowi błonnik?
WHO wyliczyło, że na co dzień do naszego organizmu powinniśmy dostarczyć ok 20-40 gramów błonnika. Możemy to zrobić na kilka sposobów, jednak najprostszym z nich jest jedzenie odpowiednich produktów spożywczych.
Z pewnością nie zawiedziemy się patrząc na to co dostarczają nam ryż, kasze czy otręby pszenne. Bardzo dużo tego cennego elementu znajduje się także w warzywach i owocach np. jabłkach, gruszkach czy śliwkach.
Przykładowo jedno, średniej wielkości jabłko zawiera ok. 2 g (na 100g produktu) błonnika. Chleb pełnoziarnisty to ponad 6 g, a otręby pszenne to ponad 40 g. Racjonalnie dobierając produkty jesteśmy w stanie spokojnie zapewnić odpowiedni poziom błonnika na dzień.
Dla dobra naszej sylwetki i ogólnego samopoczucia powinniśmy pamiętać o błonniku w swojej codziennej diecie. Dajcie nam znać w komentarzach jak dbacie o jego uzupełnienie?
Błonnik nie tylko zbawiennie wpływa na perystaltykę naszych jelit, ale także usprawnia metabolizm i pozwala pozbyć się wszelkich kłopotów z powolnym trawieniem. Ta jego podstawowa zaleta sprawiła, że dostarczanie błonnika jest obowiązkowe podczas diet odchudzających oraz wyrabiania poprawnych nawyków żywieniowych.
Dodatkowo błonnik niweluje zaparcia i redukuje poziom cholesterolu. Umożliwia detoksykacje organizmu i wydalanie toksyn, metali ciężkich oraz substancji rakotwórczych. Warto także pamiętać, że błonnik w odpowiedniej ilości ma działanie prewencyjne przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi.
Jeżeli obawiacie się miażdżycy, albo w waszej rodzinie zdarzały się przypadki nowotworu lub otyłości to powinniście zainteresować się sposobem na dostarczenie odpowiedniej ilości tego włókna pokarmowego.
Co powinniśmy jeść by dostarczyć organizmowi błonnik?
WHO wyliczyło, że na co dzień do naszego organizmu powinniśmy dostarczyć ok 20-40 gramów błonnika. Możemy to zrobić na kilka sposobów, jednak najprostszym z nich jest jedzenie odpowiednich produktów spożywczych.
Z pewnością nie zawiedziemy się patrząc na to co dostarczają nam ryż, kasze czy otręby pszenne. Bardzo dużo tego cennego elementu znajduje się także w warzywach i owocach np. jabłkach, gruszkach czy śliwkach.
Przykładowo jedno, średniej wielkości jabłko zawiera ok. 2 g (na 100g produktu) błonnika. Chleb pełnoziarnisty to ponad 6 g, a otręby pszenne to ponad 40 g. Racjonalnie dobierając produkty jesteśmy w stanie spokojnie zapewnić odpowiedni poziom błonnika na dzień.
Dla dobra naszej sylwetki i ogólnego samopoczucia powinniśmy pamiętać o błonniku w swojej codziennej diecie. Dajcie nam znać w komentarzach jak dbacie o jego uzupełnienie?
domagi
Nina W.
Płatki owsiane górskie górą! Muszę spróbować takiego omletu - dzięki za inspirację Domagi.
weronikaS
Eleni39