inulina to też błonnik

O błonniku pisze się dużo, jednak rzadko pisząc wspomina się także o pewnej jego frakcji jaką jest inulina.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
inulina to też błonnik
Inulina jest naturalnym węglowodanem, nie trawionym przez ludzkie enzymy. Jest to energetyczna substancja zapasowa roślin, posiadająca właściwości prebiotyczne. Oznacza to, że stanowi doskonałą pożywkę dla pożytecznych bakterii znajdujących się w jelitach. Dzięki czemu wspomaga mikroflorę jelitową regulując procesy trawienia. Naukowcy udowodnili także, że inulina chroni jelito grube przed nowotworami poprzez hamowanie procesów gnilnych różnych chorobotwórczych bakterii. Obniża również stężenie glukozy, co jest wyjątkowo korzystne dla cukrzyków.W stanie naturalnym występuje w korzeniach lub bulwach niektórych roślin, najczęściej pozyskiwana jest z cykorii. Dobrym źródłem inuliny są karczochy i wyciąg ze słonecznika.