Owoce śliw są bogate w witaminy, a przede wszystkim w prowitaminy A, witaminy z grupy B i niewielkie ilości witaminy C. Sole mineralne w śliwkach to głównie sole wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Poszczególne odmiany śliw różnią się nieco pod względem zawartości każdego z tych składników.
Najwięcej żelaza zawierają węgierki, śliwki brzoskwiniowe, a potem renklody.
Najwięcej magnezu zaś posiadają węgierki, za to renklody nie mają tego pierwiastka prawie wcale.
W medycynie wykorzystywana jest głównie śliwa tarnina, dziko rosnąca na miedzach pól i zboczach niezbyt wysokich gór. W celach leczniczych zbiera się kwiaty tarniny, które należy suszyć w miejscach ocienionych, w temperaturze nie wyższej niż 35 stopni Celcjusza.
Suszone owoce śliwki węgierki, moczone kilka godzin w wodzie lub mleku, spożywane po kilka sztuk dziennie, będą regulowały wypróżnienia i przeciwdziałały zaparciom.
Śliwka, to świetny dodatek :
- na kompoty
- na dżemy
- na powidła
- do ciast
- marynowane do mięs
- na desery
Śliwka, to kolejny owoc, do którego warto mieć dostęp przez cały rok. Z uwagi na jego sezonowość postarajmy się zaopatrzyć w jak najwięcej produktów ze śliwką. Najlepszym sposobem będzie posiadanie dużej ilości tej suszonej.
Przepisy z użyciem śliwek, poza naszym portalem, znajdziesz jeszcze TUTAJ. >>>