to bylina z rodziny jasnotowatych. Można go spotkać na terenie całej Polski, jest bardzo pospolity. Rośnie na łąkach, w zaroślach, na brzegach lasów. W ogródkach jest tępiony jako chwast. Tymczasem kurdybanek to ziele o właściwościach leczniczych. Ziele bluszczyku to środek stymulujący wydzielanie soków żołądkowych i żółci. Może być także stosowane jako środek poprawiający apetyt i usprawniający trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Stosowane jest też przeciw zatruciu ołowiem, w medycynie ludowej w postaci naparu stosowane przy przewlekłych nieżytach dróg oddechowych, astmie, przeciw bólom żołądka, przy schorzeniach pęcherza i kamicy nerkowej. Zewnętrznie używa się naparu do przemywania ran i w chorobach skóry, ze względu na delikatne działanie ściągające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Pszczoły zbierają z niego nektar i produkują bardzo smaczny, żółty miód. Listki bluszczyku możemy wykorzystywać w kuchni, mają świeży, lekko korzenny zapach i gorzkawy smak. Świeże są pysznym dodatkiem do surówek, sałatek i zup, możemy dodawać je do omletów, twarogu, past jajecznych i wielu innych potraw. Suszonym zielem także można posypywać sałatki. Doprawia się nim gulasze, warzywa i mięsa duszone, zupy ziemniaczane... Kurdybanek zbiera się przeważnie wiosną kiedy pędy są młode i soczyste. Najsmaczniejszy jest w kwietniu i maju.