Borówka czarna-jagoda

składnik wielu a nawet bardzo wielu potraw i przetworów, herbatek, soków

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Borówka czarna-jagoda
Ta dorastająca do 50 cm krzewinka występuje w lasach iglastych i liściastych oraz wrzosowiskach i torfowiskach. Najlepiej czuje się na glebach kwaśnych i ubogich w substancje odżywcze. W zielarstwie zastosowanie znajdują się czarne jagody oraz liście borówki. Napar z owoców borówki, zwanych potocznie jagodami, ma łagodne działanie przeciwbiegunkowe i ściągające. Stosuje się go w leczeniu biegunki, zapalenia pęcherza moczowego i jelit, ale również do płukania w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej i gardła. Napar z liści borówki obniża nieznacznie poziom cukru we krwi. Dotychczas nie znane są skutki uboczne. Jednak przyjmowanie naparu z liści przez dłuższy czas może powodować zatrucia.