Trawa o wspaniałym aromacie cytrynowym, pochodząca z Indii. Zyskała popularność w kuchni tajskiej i wietnamskiej i w różnych typach kuchni azjatyckiej. W naszym kraju dopiero zaczyna być popularna. Trawa cytrynowa zwana jest palczatką cytrynową. Świeże liście zawierają dwa cenne olejki cytral i mircen. Trawa cytrynowa czyli palczatka jest dodawana jako przyprawa do deserów, dań mięsnych i rybnych oraz herbaty. Najbardziej aromatyczną częścią tej rośliny jest bulwa, która po rozgnieceniu oddaje cały swój aromat. Świeże źdźbła trawy cytrynowej przed dodaniem do potrawy dobrze jest porozcinać wzdłuż aby wydobyć głębię smaku. Ma cytrynowy smak i aromat z lekką nutą imbiru ale nie jest kwaśna. Napar z trawy cytrynowej jest popularnym napojem odświeżającym w Ameryce Południowej. Taki napar i nalewka z trawy cytrynowej zwiększa zdolność koncentracji i rozjaśnia umysł usprawniając procesy kojarzenia oraz zapamiętywania. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, krążenie krwi i działa rozgrzewająco. Ma silne właściwości bakteriobójcze.
Trawa cytrynowa nie jest wymagającą rośliną, w okresie letnim może rosnąć w ogrodzie lub na tarasie w donicy. Jesienią trawę cytrynową przenosimy do mieszkania i pielęgnujemy podobnie jak inne rośliny pokojowe. Jako przyprawa wykorzystujemy ją w postaci świeżej i suszonej.