Crumble przywędrowało do nas z Wielkiej Brytanii, gdzie robi prawdziwą furorę. Podawane na słodko lub słono stanowi błyskawiczne danie, które można wykonać praktycznie w każdej chwili. Wystarczy tylko wiedzieć jak. Dlatego – zerknij na nasz patent na pyszną kruszonkę!
Jak zrobić crumble?
Masło, mąka i owoce – tak mniej więcej wygląda lista składników potrzebnych do przygotowania tej pyszności. Jeśli ciekawi Cię, jak zrobić to krok po kroku, wystarczy, że spojrzysz poniżej!
1. Przygotuj: 0,5 kostki masła, 0,5 szklanki mąki i 1/3 szklanki drobnego cukru. Do tego przygotuj około 0,5-1 kg (zależy od rodzaju) owoców (jabłek, truskawek, etc.).
2. Posiekaj masło z mąką i cukrem aż powstanie gruba kaszka.
3. Naczynie żaroodporne lub kokilki wysmaruj tłuszczem, ułóż na dnie kawałki owoców (świeżych lub uprażonych) i wierzch posyp kruszonką.
4. Crumble zapiekaj w 170 st. C przez około 40-45 minut, czyli do momentu aż wierzch zrobi się złocisty.
5. Gotowe ciasto najlepiej jest podawać na ciepło z dodatkiem bitej śmietany. Smacznego!
Fot. Fotolia
Z czego zrobić kruszonkę?
Nie możesz jeść glutenu lub jesteś na diecie? Bez obaw – przedstawiona w naszym przepisie kruszonka to tylko opcja podstawowa. Można ją w dowolny sposób modyfikować, otrzymując zupełnie inne bazy do tego dania.
Jeśli chcesz uniknąć glutenu, mąkę pszenną zastąp gryczaną lub orkiszową. Możesz także sięgnąć po różnego rodzaju otręby, kaszę czy też mieszankę pełnych zbóż. Ciekawą opcją jest wykorzystanie płatków migdałowych lub kokosowych – dzięki temu kruszonka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Nie mówiąc już o aromacie, który skusi niejednego łasucha!
Pozostałe składniki również można podmienić – masło zamień na olej kokosowy, cukier na stewię a otrzymasz naprawdę zdrową wersję tego deseru. Jeśli chcesz go przyrządzić w wersji wytrawnej – zamiast słodkich dodatków dodaj sól i przyprawy, a otrzymasz naprawdę wyjątkowe danie!
Co dodać do crumble?
Standardowe crumble to odmiana ciasta z owocami ukrytymi pod przypieczoną kruszonką. Nie ma tu właściwie ograniczeń, jeśli chodzi o gatunki. Dość efektownie wyglądają owoce jagodowe: truskawki, jeżyny, maliny czy jagody tworzą zwartą masę, ukrytą pod kruchym ciastem. Jednak jeśli nie masz ich pod ręką, możesz skorzystać także z innych owoców: świetnie sprawdzą się banany, jabłka, gruszki czy kiwi.
W przypadku kruszonek wytrawnych istnieje jeszcze większa dowolność. Oczywiście najlepiej sprawdzą się warzywa: cukinie, bakłażany czy też pomidory. Dobrym patentem są także różne odmiany papryk. Poza nimi dobrym pomysłem są wszelkie dodatki mięsne i sery, które można w dowolny sposób modyfikować i łączyć.
A Wy przygotowujecie crumble? Wolicie je w wersji wytrawnej czy jednak stawiacie na słodką klasykę, która zastępuje tradycyjne ciasto? Wypowiedzcie się w komentarzach - pamiętajcie, że za dodawane przepisy dostajecie wirtuale, które możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody!
Jak zrobić crumble?
Masło, mąka i owoce – tak mniej więcej wygląda lista składników potrzebnych do przygotowania tej pyszności. Jeśli ciekawi Cię, jak zrobić to krok po kroku, wystarczy, że spojrzysz poniżej!
1. Przygotuj: 0,5 kostki masła, 0,5 szklanki mąki i 1/3 szklanki drobnego cukru. Do tego przygotuj około 0,5-1 kg (zależy od rodzaju) owoców (jabłek, truskawek, etc.).
2. Posiekaj masło z mąką i cukrem aż powstanie gruba kaszka.
3. Naczynie żaroodporne lub kokilki wysmaruj tłuszczem, ułóż na dnie kawałki owoców (świeżych lub uprażonych) i wierzch posyp kruszonką.
4. Crumble zapiekaj w 170 st. C przez około 40-45 minut, czyli do momentu aż wierzch zrobi się złocisty.
5. Gotowe ciasto najlepiej jest podawać na ciepło z dodatkiem bitej śmietany. Smacznego!
Fot. Fotolia
Z czego zrobić kruszonkę?
Nie możesz jeść glutenu lub jesteś na diecie? Bez obaw – przedstawiona w naszym przepisie kruszonka to tylko opcja podstawowa. Można ją w dowolny sposób modyfikować, otrzymując zupełnie inne bazy do tego dania.
Jeśli chcesz uniknąć glutenu, mąkę pszenną zastąp gryczaną lub orkiszową. Możesz także sięgnąć po różnego rodzaju otręby, kaszę czy też mieszankę pełnych zbóż. Ciekawą opcją jest wykorzystanie płatków migdałowych lub kokosowych – dzięki temu kruszonka będzie jeszcze bardziej chrupiąca. Nie mówiąc już o aromacie, który skusi niejednego łasucha!
Pozostałe składniki również można podmienić – masło zamień na olej kokosowy, cukier na stewię a otrzymasz naprawdę zdrową wersję tego deseru. Jeśli chcesz go przyrządzić w wersji wytrawnej – zamiast słodkich dodatków dodaj sól i przyprawy, a otrzymasz naprawdę wyjątkowe danie!
Co dodać do crumble?
Standardowe crumble to odmiana ciasta z owocami ukrytymi pod przypieczoną kruszonką. Nie ma tu właściwie ograniczeń, jeśli chodzi o gatunki. Dość efektownie wyglądają owoce jagodowe: truskawki, jeżyny, maliny czy jagody tworzą zwartą masę, ukrytą pod kruchym ciastem. Jednak jeśli nie masz ich pod ręką, możesz skorzystać także z innych owoców: świetnie sprawdzą się banany, jabłka, gruszki czy kiwi.
W przypadku kruszonek wytrawnych istnieje jeszcze większa dowolność. Oczywiście najlepiej sprawdzą się warzywa: cukinie, bakłażany czy też pomidory. Dobrym patentem są także różne odmiany papryk. Poza nimi dobrym pomysłem są wszelkie dodatki mięsne i sery, które można w dowolny sposób modyfikować i łączyć.
A Wy przygotowujecie crumble? Wolicie je w wersji wytrawnej czy jednak stawiacie na słodką klasykę, która zastępuje tradycyjne ciasto? Wypowiedzcie się w komentarzach - pamiętajcie, że za dodawane przepisy dostajecie wirtuale, które możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody!