Brokuły to smaczne i pożywne warzywa. Aby jednak równie apetycznie wyglądały warto, by pozostały w ładnym, świeżym zielonym kolorze. Co jednak zrobić, aby różyczki nie zbladły podczas gotowania?
Problemu nie ma, jeśli gotujemy brokuły na parze - wówczas pozostają zielone. Kiedy jednak wrzucimy je do wodyu i dłuższy czas podgrzewamy a następnie gotujemy - jedynie woda staje się seledynowo-zielona, natomiast same brokuły traca intensywny kolor.
Aby temu zapobiec, do wody dodajmy kilka łyżek soku z cytryny oraz ok. 2 łyżeczek cukru.
Problemu nie ma, jeśli gotujemy brokuły na parze - wówczas pozostają zielone. Kiedy jednak wrzucimy je do wodyu i dłuższy czas podgrzewamy a następnie gotujemy - jedynie woda staje się seledynowo-zielona, natomiast same brokuły traca intensywny kolor.
Aby temu zapobiec, do wody dodajmy kilka łyżek soku z cytryny oraz ok. 2 łyżeczek cukru.