Których ryb lepiej nie jeść?
Znana jako "doskonały zamiennik kurczaka" panga otwiera listę najgorszych wyborów żywieniowych jeśli chodzi o ryby. Hodowana w Wietnamie, karmiona antybiotykami, hormonami, żywi się paszą z innych ryb. Szerokim łukiem omijajmy także tilapię (ryba ta jest sztucznie hodowana w Chinach), praktycznie pozbawiona kwasów omega 3, dodatkowo wyjątkowo "bogata" w ołów.Ryba maślana, dosyć rzadko spożywana w Polsce, jednak chętnie wybierana jako składnik sushi, to także słaby wybór. Zawiera kwas oleinowy, spożywana w większych ilościach może stać się przyczyną problemów gastrycznych.
Osoby mające wysokie stężenie cholesterolu we krwi nie powinny jeść suma. Generalnie należy unikać azjatyckich ryb hodowlanych, zdecydowanie lepiej sięgnąć po dzikie.
Które ryby warto jeść?
Morze Bałtyckie jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych na świecie - polecane niegdyś żyjące w nim śledzie nie są wcale wyborem najzdrowszym. Śledź zawiera za to wiele jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a przy tym jest niskokaloryczny. Warto sięgnąć po szprota, pstrąga tęczowego, solę, okonia europejskiego, łososia pacyficznego.Jedną z najzdrowszych ryb jest łosoś (wysoka zawartość kwasów omega 3, jednak unikajmy hodowlanego łososia atlantyckiego. Ze względu na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych na uwagę zasługuje dorsz.
Dbający o linię powinni sięgać właśnie po tuńczyka, halibuta, łososia i dorsza, natomiast osoby mające problem z wysokim stężeniem cholesterolu we krwi powinny zwrócić uwagę na tuńczyka, morszczuka oraz mintaja. Ten ostatni należy też do najczęściej wybieranych przez Polaków - zapewne z racji ceny i łatwej dostępności w postaci mrożonych filetów.
Pochodzenie ryby ważniejsze niż gatunek
Oto 3 zasady, którymi warto kierować się podczas zakupu ryb:
- wybieraj ryby z Certyfikatem Zrównoważonego Połowu - to gwarancja, że są one poławiane bez zagrożenia dla środowiska i tylko w tych miejscach, w których nie powodują niebezpiecznego zmniejszenia ich ilości;
- sięgaj po ryby poławiane na otwartych wodach lub te hodowane w Polsce;
- nie kupuj ryb z niepewnych źródeł, lub kiedy masz wątpliwości, czy dany okaz jest świeży.