Pieczony, duszony lub smażony łosoś to idealna propozycja na obiad lub kolację we dwoje. Ryba ta jest bogata w kwasy Omega-3 a do tego jest niezwykle smaczna. Z czym podawać łososia, aby nie stłumić jego smaku?
Co pasuje do łososia?
Do łososia najlepiej sprawdzają się dodatki o delikatnym smaku, które nad nim nie dominują. Oto rzeczy, które warto serwować do ryby:
a) Warzywa zielone:
Smak całego dania zależy również od tłuszczu, jaki wykorzystamy do smażenia łososia. Najczęściej w tym celu używa się klarowanego masła, oliwy lub oleju rzepakowego. Można użyć także każdego innego tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia – wówczas ryba się nie przypali i będzie pyszna!
Co pasuje do łososia?
Do łososia najlepiej sprawdzają się dodatki o delikatnym smaku, które nad nim nie dominują. Oto rzeczy, które warto serwować do ryby:
a) Warzywa zielone:
- Szpinak – najlepiej duszony z czosnkiem i odrobiną gałki muszkatołowej. Można również sięgnąć także po świeży i podać go w formie surówki.
- Brokuły – ugotowane tradycyjnie lub na parze. Soczyście zielone, doskonale komponują się smakowo i wizualnie z łososiem.
- Szparagi – najlepsze będą zielone, ugotowane w wodzie. Można je podać razem z odrobiną sosu holenderskiego lub jogurtowego, który dodatkowo wzbogaci smak ryby.
- Fasolka szparagowa – ugotowana, podana z odrobiną masła i świeżymi ziołami.
- Marchewka – rzadziej spotykana w zestawieniu z łososiem, choć równie dobrze do niego pasuje. Najlepsze są mini marchewki ugotowane w wodzie lub na parze.
- Pomidorki koktajlowe – świeże, jako element surówki, lub pieczone. W drugiej wersji warto je piec razem z łososiem – wówczas przejdą jego aromatem.
- Ziemniaki – pieczone, gotowane lub w formie frytek. W każdej formie sprawdzą się znakomicie.
- Kasza – najlepiej sprawdzą się typy o łagodnym smaku, tj. jaglana, gryczana niepalona czy też jęczmienna.
- Ryż – warto wybrać najpopularniejszy biały długoziarnisty lub paraboiled, choć można też wypróbować inne typy.
Smak całego dania zależy również od tłuszczu, jaki wykorzystamy do smażenia łososia. Najczęściej w tym celu używa się klarowanego masła, oliwy lub oleju rzepakowego. Można użyć także każdego innego tłuszczu o wysokiej temperaturze dymienia – wówczas ryba się nie przypali i będzie pyszna!