Tatar z wędzonego łososia w 3 wersjach - którą wybierzesz?

Czy przystawkę z wędzonego łososia można nazwać tatarem? Okazuje się, że tatar z wędzonego łososia to świetna alternatywa dla tych, którzy z zasady nie jedzą surowych ryb. Oto 3 przepisy na tatara z łososia w tej alternatywnej wersji. Wypróbuj je wszystkie!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Tatar z wędzonego łososia w 3 wersjach - którą wybierzesz?
fot. Adobe stock
Wędzony łosoś należy do produktów dostępnych w niemal każdym sklepie spożywczym. Znajdziesz go w lodówce, zazwyczaj występuje w opakowaniu 100 g. Popularność wędzonego łososia wynika m.in. z szerokiego zastosowania - jest dobrym dodatkiem do kanapek i past a także sałatek. 

Poniżej znajdziesz 3 przepisy na tatara z wędzonego łososia. Jedni powiedzą, że tatar z wędzonego łososia to przecież nie tatar, inni za to wypróbują je i zjedzą ze smakiem. Jeśli chcesz spróbować tradycyjnej wersji, koniecznie zobacz jak przyrządzić tatara z łososia surowego.

Tatar z łososia z mango i awokado


Tatar z łososia z mango i awokado

To nowoczesna wersja tatara z wędzonego łososia, do której przygotowania potrzebujesz jedynie mango, awokado i odrobinę soku z limonki. Kompozycja wyjątkowo udana, prezentuje się świetnie i z pewnością ozdobi stół!

Składniki:
  • 200 g wędzonego łososia w płacie
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mango
  • sok z połowy limonki
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta grubo mielonego pieprzu
Wykonanie:
  1. Awokado obierz, miąższ pokrój w kostkę, skrop sokiem z limonki, oprósz świeżo mielonym pieprzem i delikatnie wymieszaj. Łososia pokrój w grubszą kostkę, osól. Mango obierz, również pokrój.
  2. Do uformowania kształtnego tatara przyda się ring. Na dole ułóż awokado, następnie warstwę łososia, na górze wyłóż pokrojone mango. Całość wstaw do lodówki na minimum 15 minut, by smaki się połączyły.
Poznaj też przepisy użytkowników na tatara z łososia.

Tatar z wędzonego łososia z kaparami


Tatar z łososia z kaparami

Do przygotowania łososia z kaparami możesz użyć także surowej ryby - łosoś właściwie w każdej wersji dobrze komponuje się ze smakiem kaparów. 

Składniki:
  • 200 g łososia wędzonego na zimno
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki kaparów z zalewy
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu
  • garść świeżej rukoli
  • odrobina soli do smaku
Wykonanie:
  1. Łososia pokrój drobno, wymieszaj z sokiem z cytryny i oliwą, dopraw do smaku solą. Kapary przekrój na połówki.
  2. Na talerzu ułóż połowę przyprawionego łososia, na nią wyłóż kapary, przykryj resztą ryby, na wierzch wyłóż rukolę. Przed podaniem schłodź w lodówce.

Tatar z wędzonego łososia na ostro

 
Tatar z wędzonego łososia

Wędzony łosoś z dodatkiem chili to oryginalny pomysł na tatara z łososia. Przydadzą się świeże papryczki chili, możesz je zastąpić także oliwą z dodatkiem chili.

Składniki:
  • 250 g łososia wędzonego na zimno
  • pół papryczki chili habanero
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • gałązki tymianku
Wykonanie:
Łososia posiekaj dosyć drobno, wymieszaj z oliwą. Pokrój papryczkę oraz cebulę, dodaj do ryby. Całość wymieszaj z sosem sojowym. Podawaj ze świeżymi gałązkami tymianku.

Dowiedz się też ile piec łososia?