Mówiąc o cebuli mamy na myśli głównie warzywo jadalne, często stosowane w przyrządzaniu potraw.Warzywo, które pochodzi najprawdopodobniej z Azji Zachodniej ma ostry, intensywny smak i zapach. Dlatego świetnie komponuje się z innymi warzywami i mięsami. Cebula jest także wartościowym i skutecznym środkiem leczniczym. Przynosi ulgę w przeziębieniach.Gdy boli nas gardło warto utrzeć jedną cebulę na tarce i zmieszać ja z miodem. Kiedy będziemy zażywać tę kombinację po jednej łyżce dziennie z pewnością poczujemy ulgę. Działa również podsmażona na smalcu cebula, położona na piersiach na lnianej ściereczce. Cebula rozszerzy błony śluzowe i oczyści drogi oddechowe. Jeszcze jedna porada przydatna w kuchni tym razem. Jeśli zanurzymy cebulę na parę minut w ciepłej wodzie, łatwiej będzie się ją obierało. Po obraniu radzę włożyć ja na 5-10 minut do lodówki, dzięki czemu nie będziemy płakać przy jej krojeniu.
Gość