Cząber ogrodowy może zastąpić w kuchni pieprz. To bardzo cenne i zdrowe ziele ma korzenny i gorzki smak.
Dodaje się je do kapusty słodkiej i kwaszonej, ogórków, zielonej sałaty, zup, różnych mięs i ryb. Dobrze jest używać cząbru także przy przygotowywaniu potraw z roślin strączkowych, m.in. dlatego, że doskonale zapobiega on wzdęciom.
Świeżymi posiekanymi listkami można uatrakcyjnić smak placków ziemniaczanych, posypując je nimi po usmażeniu.
Do gotowych dań należy podawać cząber na parę minut przed zestawieniem z ognia - w przeciwnym razie potrawa będzie mieć gorzki smak.
Dodaje się je do kapusty słodkiej i kwaszonej, ogórków, zielonej sałaty, zup, różnych mięs i ryb. Dobrze jest używać cząbru także przy przygotowywaniu potraw z roślin strączkowych, m.in. dlatego, że doskonale zapobiega on wzdęciom.
Świeżymi posiekanymi listkami można uatrakcyjnić smak placków ziemniaczanych, posypując je nimi po usmażeniu.
Do gotowych dań należy podawać cząber na parę minut przed zestawieniem z ognia - w przeciwnym razie potrawa będzie mieć gorzki smak.