Witamina E

Jest znana także jako tokoferol.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Witamina E
Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i tak jak pozostałe witaminy tej grupy może byc magazynowana w organizmie, ale znacznie krócej niż wit A czy D. Witamina E wpływa hamująco na starzenie się komórek, Razem z witaminą A zabezpiecza płuca przed zanieczyszczeniami. Przyspiesza gojenie oparzeń, poprawia wygląd skóry. Przeciwdziała także poronieniom. Jej niedobór może prowadzić do uszkodzenia krwinek czerwonych, skłonnosci do anemii i poronień u kobiet. O niedobory najłatwiej u osób na diecie niskotłuszczowej. W pożywieniu najwięcej jej znajduje się w: kiełkach pszenicy, soi, olejach roslinnych i oliwie, orzechach, brukselce, zielonolistnych warzywach, produktach zbożowych pełnoziarnistych, jajach.