Najłatwiejszy sposób na usunięcie ciemnych plam i nalotów ze srebrnych sztućców to włożyć je do szklanego lub porcelanowego, ewentualnie ze stali nierdzewnej naczynia wyścielonego folią aluminiową (można użyć zwykłej folii kuchennej). Następnie wsypać do naczynia sól kuchenną lub sodę oczyszczoną, zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut. Wyjąć i czystą szmatką lub kuchennymi ręcznikami wysuszyć. Nie wolno tego robić ze sztućcami oksydowanymi, bo stracą swoją powłokę! Sztućce powinno się myć niedługo po używaniu, zawsze wycierać po umyciu do sucha i przechowywać w suchym miejscu, najlepiej zawinięte, np. w bibułę. Do usuwania plam i ciemnych nalotów można także używać miękkich szmatek oraz środków czyszczących, past i płynów do czyszczenia srebra, dostępnych w sklepach z chemią gospodarczą.
Gość
Gość