Chleb nie rośnie: brak drożdży albo dodane stare. Woda była albo za zimna (opóźnia proces) , albo za gorąca (zabija drożdże) . Za dużo cukru, co ograniczyło siłę fermentacyjną drożdży .
Chleb rośnie bardzo szybko: Za dużo mąki lub płynu: szczególną uwagę należy zwrócić na mleko . Niewłaściwy gatunek mąki lub za dużo drożdży , lub brak soli .
Chleb się zapada: Za dużo drożdży lub wody . Należy pamiętać , że niektóre dodatki zawierają znaczną ilość wody . Brak soli . Zły gatunek mąki .
Chleb jest twardy: Za mało drożdży lub zbyt dużo soli . Przyczyną może być niewłaściwa temperatura płynu .
Chleb rośnie bardzo szybko: Za dużo mąki lub płynu: szczególną uwagę należy zwrócić na mleko . Niewłaściwy gatunek mąki lub za dużo drożdży , lub brak soli .
Chleb się zapada: Za dużo drożdży lub wody . Należy pamiętać , że niektóre dodatki zawierają znaczną ilość wody . Brak soli . Zły gatunek mąki .
Chleb jest twardy: Za mało drożdży lub zbyt dużo soli . Przyczyną może być niewłaściwa temperatura płynu .