Skuteczna i bezpieczna. Dzienny jadłospis nie może zawierać więcej niż 1000 kalorii, by organizm zaczął wykorzystywać zapasy zgromadzone w postaci tłuszczu. Dieta zawiera zbilansowane ilości białka, tłuszczów i węglowodanów. Jednak ilość produktów spożywczych z każdej grupy należy ograniczyć.
Produkty zalecane: produkty zbożowe (pełnoziarniste pieczywo i płatki), grube kasze, chude mleko i jego przetwory, chude mięso, wędliny i ryby, jaja i ser żółty w umiarkowanych ilościach.
Produkty zakazane: cukier i słodycze, tłuste wędliny, mięsa, ryby, podroby, tłuszcze zwierzęce, sól.
Plusy: - szybko widoczne efekty, - przygotowanie posiłków nie wymaga zbyt wiele czasu ani umiejętności.
Minusy: - wymaga samozaparcia i konsekwencji, - trzeba dokładnie odmierzać porcje i liczyć kalorie, - nie wszyscy są w stanie tak długo wytrzymać znaczne obniżenie kaloryczności posiłków, - osobom szczególnie aktywnym może dostarczać za mało kalorii i składników regulujących pracę organizmu!
Dzienne menu: Śniadanie (250 kcal): bułka pełnoziarnista z margaryną, 2 plasterki polędwicy z indyka, kilka plasterków świeżego ogórka. II śniadanie (100 kcal): banan lub 10 dag serka homogenizowanego, 10 dag truskawek, Obiad (350 kcal): 10 dag piersi kurczaka uduszonej na oliwie z warzywami i do tego ½ szklanki ryżu na sypko lub makaronu Podwieczorek (100 kcal): 2 jabłka lub filiżanka zupy pomidorowej z ryżem. Kolacja (200 kcal): tuńczyk w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki gotowanego ryżu.
Produkty zalecane: produkty zbożowe (pełnoziarniste pieczywo i płatki), grube kasze, chude mleko i jego przetwory, chude mięso, wędliny i ryby, jaja i ser żółty w umiarkowanych ilościach.
Produkty zakazane: cukier i słodycze, tłuste wędliny, mięsa, ryby, podroby, tłuszcze zwierzęce, sól.
Plusy: - szybko widoczne efekty, - przygotowanie posiłków nie wymaga zbyt wiele czasu ani umiejętności.
Minusy: - wymaga samozaparcia i konsekwencji, - trzeba dokładnie odmierzać porcje i liczyć kalorie, - nie wszyscy są w stanie tak długo wytrzymać znaczne obniżenie kaloryczności posiłków, - osobom szczególnie aktywnym może dostarczać za mało kalorii i składników regulujących pracę organizmu!
Dzienne menu: Śniadanie (250 kcal): bułka pełnoziarnista z margaryną, 2 plasterki polędwicy z indyka, kilka plasterków świeżego ogórka. II śniadanie (100 kcal): banan lub 10 dag serka homogenizowanego, 10 dag truskawek, Obiad (350 kcal): 10 dag piersi kurczaka uduszonej na oliwie z warzywami i do tego ½ szklanki ryżu na sypko lub makaronu Podwieczorek (100 kcal): 2 jabłka lub filiżanka zupy pomidorowej z ryżem. Kolacja (200 kcal): tuńczyk w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki gotowanego ryżu.