Ciasto 3 bit

  • 5

Dziś w cyklu "Słodkie piątki" zapraszam do wspólnego przygotowania smacznego ciasta na herbatnikach z masą krówkową, budyniową oraz bitą śmietaną. 3 bit to ciasto, któremu trudno się oprzeć. Kolejne kawałki w mgnieniu oka znikają ze stołu. Zobaczcie mój przepis!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Ciasto 3 bit
Już jeden kawałek ciasta 3-bit pozwala na małą chwilę zapomnienia. Ten obłędnie słodki deser na pewno zasmakuje wielbicielom słodkości! Mimo, że to dość kaloryczny smakołyk, niezawodnie poprawi humor.

Serdecznie zapraszam do wspólnego przygotowania ciasta 3 bit!

 

Do zrobienia ciasta potrzebujemy:


- 2 budynie śmietankowe
- 4 szklanki mleka
- 5 łyżeczkek cukru pudru
- kostka masła
- 400g. masy krówkowej o smaku orzechowym
- 2 opakowania herbatników (po 250g)
- 300ml. śmietanki kremówki 30%
- 4 kostki czekolady


Sposób przygotowania ciasta:

1. Ugotuj budynie śmietankowe i odstaw do wystudzenia. Dno prostokątnej formy wyłóż herbatnikami. Na nie delikatnie wyłóż masę krówkową i przykryj herbatnikami. Odstaw do lodówki. Masło z 3 łyżeczki cukru pudru utrzyj na puszystą masę. Porcjami dodawaj zimny budyń, dokładnie mieszaj. Puszystą masę wyłóż na herbatniki i przykryj ją kolejną warstwą ciastek.

 

2. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj 2 łyżeczki cukru pudru, wymieszaj. Bitą śmietanę wyłóż na herbatniki. Na wierzch zetrzyj czekoladę. Ciasto odstaw przynajmniej na 2 godziny do lodówki.





Przepis, wykonanie i zdjęcia Elżbieta Żołek