Ciasto drożdżowe

Moje sposoby i patenty na idealne ciasto drożdżowe.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ciasto drożdżowe
1. Pamiętajmy, że wszystkie składniki na ciasto drożdżowe nie mogą być używane bezpośrednio po wyjęciu ich z lodówki, jeśli nie mamy na to czasu by je wcześniej wyciągnąć z lodówki, albo o tym zapomnimy - jajka możemy podgrzać chwilkę w ciepłej wodzie, a pozostałe składniki podgrzewamy w kuchence mikrofalowej.
2. Ciasto powinniśmy dokładnie wyrobić, aby je dobrze napowietrzyć, gdy jest już dobrze wyrobione odstaje od ręki lub od naczynia jeśli je wyrabialiśmy mechanicznie.
3. Aby ciasto drożdżowe szybciej zwiększyło swoją objętość ja wstawiam miskę z ciastem do nagrzanego piekarnika do 50 stopni C z termoobiegiem.
4. Ciasto jeszcze wyrabiamy po wyciągnięciu z piekarnika.
5. Nigdy nie wyciągajmy ciasta po upieczeniu bezpośrednio z piekarnika, gdyż może opaść.