Jak na drożdżach

Moje sposoby na udane ciasto drożdżowe.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Jak na drożdżach
DROŻDŻOWE :LUBI CIEPŁO Wszystkie składniki ciasta: mąka, mleko, tłuszcz, jajka powinny mieć temperaturę pokojową - wtedy mamy gwarancję, że ciasto pięknie wyrośnie i będzie puszyste. WYROŚNIE BŁYSKAWICZNIE Wyrobione ciasto wstaw do ciepłego piekarnika - na wyrośnięcie w takich warunkach potrzeba mu będzie tylko ok. 15 min. JEŚLI NIE CHCE ROSNĄĆ Posyp ja proszkiem do pieczenia i energicznie zagnieć jeszcze raz. Wtedy nie odstawiaj już do wyrośnięcia tylko od razu piecz. BĘDZIE GŁADKIE... ...jeśli dodasz odpowiednio dużo tłuszczu. Spróbuj zamiast masła dodać smalec, ciasto będzie wyjątkowo pulchne.