Jaką grubość ma gotowe ciasto francuskie?
Gotowe ciasto francuskie jest sprzedawane w formie cienkiego płata o wymiarach ok. 25 cm x 40 cm. Zazwyczaj do wyboru jest także ciasto w rozmiarze XXL czyli odpowiednio większe, długość dłuższego boku wynosi wówczas ok. 50 cm. Ciasto francuskie jest maszynowo wałkowane na grubość ok. 4 mm.
Podczas pieczenia ciasto francuskie "puchnie", a dokładniej rozwarstwia się - ten efekt zawdzięczamy odpowiedniemu sposobowi przygotowania ciasta, które wielokrotnie składa się i ponownie rozwałkowuje. To właśnie dlatego ciasto składa się z wielu listków.
Ile piec wypieki z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie "lubi" być pieczone w wysokiej temperaturze, za to dość krótko. Długość pieczenia ciasta francuskiego uzależniamy od tego, jaką formę mają przygotowane przekąski i co pełni rolę nadzienia.
W przypadku popularnych parówek w cieście francuskim wystarczy kwadrans w temperaturze 220 stopni, koperty ze świeżymi owocami (jabłka, banany, śliwki, brzoskwinie) upieką się w takiej samej temperaturze w 20 - 25 minut, natomiast całe gruszki wymagają już dłuższego pieczenia (w sumie 30 minut, 10 minut w temperaturze 240 stopni, kolejne 20 minut w temp. 180 stopni).
Tartę z ciasta francuskiego upieczesz w 25 - 30 minut (pierwsze 7 minut sam spód w temp. ok. 180 stopni, następnie razem z dodatkami).
Niezależnie od podanego czasu pieczenia ciasta francuskiego, warto sam proces pieczenia monitorować, ponieważ piekarniki różnią się między sobą. Pamiętaj, że czas pieczenia liczymy zawsze od momentu nagrzania piekarnika do żądanej temperatury (dopiero do nagrzanego piekarnika wstawiamy ciasto).
Z gotowego ciasta francuskiego możesz przygotować także ekspresowe croissanty. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj je żółtkiem roztrzepanym z wodą. Piecz przez 15 minut (5 minut w temperaturze 220 stopni, kolejne 10 w temperaturze 190 stopni).
Czy ciasto francuskie przed pieczeniem trzeba smarować jajkiem?
Ciasta francuskiego nie trzeba niczym smarować przed wstawieniem do piekarnika, ale można to zrobić. Najczęściej smarujemy je roztrzepanym jajkiem, dzięki temu wierzch będzie złocisty i chrupiący, lub mlekiem.
Odradzamy smarowanie ciasta francuskiego masłem z dwóch powodów: ciasto francuskie zawiera w sobie wystarczająco dużo tłuszczu, poza tym masło będzie się przypalać, dlatego już po kilkunastu minutach zamiast lekko zarumienionego wypieku z piekarnika wyjęlibyśmy zwęglone ciasto.
Ciasto francuskie warto posmarować przed pieczeniem, jeśli chcesz je czymś posypać: mak, sezam czy chociażby cukier wymagają spoiny, inaczej zwyczajnie się osypią.
Z czego składa się gotowe ciasto francuskie?
Życzylibyśmy sobie, aby jego skład był jak najkrótszy i zawierał prawdziwe masło, niestety obecnie w sprzedaży najczęściej można dostać świeże (z okresem przydatności ok. 2 tygodni) lub mrożone ciasto francuskie, w którym zamiast masła figuruje olej palmowy.
Zachęcamy, by szukać produktu, który nie zawiera rafinowanego oleju palmowego ale masło, oprócz tego na liście składników znajdują się mąka, woda (+ ew. alkohol) i dodatki.
Ciasto francuskie można oczywiście przygotować samodzielnie, jednak jest to zadanie dosyć pracochłonne. To właśnie dlatego tak chętnie sięgamy po gotowe ciasto francuskie, zwłaszcza, gdy chcemy przygotować szybki deser czy przekąskę.
Zobacz: Jak zrobić ciasto francuskie samodzielnie?