Ciasto francuskie to znakomita baza do słodkich ciastek. Rogaliki, kieszonki z owocami czy innego rodzaju słodkości podbijają nasze podniebienia. Można je także wykorzystać do stworzenia słonych przekąsek, które świetnie się sprawdzą na różnego rodzaju imprezach. Jak wykorzystać ciasto francuskie do słonych potraw?
Co przygotować z ciasta francuskiego?
Neutralny, maślany smak ciasta francuskiego sprawia, że dobrze się ono łączy z różnego rodzaju słonymi dodatkami. Oto kilka propozycji na to, co zrobić z ciasta francuskiego:
Jak piec ciasto francuskie?
Ciasto francuskie lubi wysoką temperaturę. Z tego względu zarówno słodkie, jak i słone rzeczy, pieczemy w 220 st. C przez ok. 15 minut. Dzięki temu ciasto będzie posiadało swoje charakterystyczne warstwy. Aby całość ładnie wyglądała, warto wierzch przekąsek posmarować rozkłóconym jajkiem.
Co przygotować z ciasta francuskiego?
Neutralny, maślany smak ciasta francuskiego sprawia, że dobrze się ono łączy z różnego rodzaju słonymi dodatkami. Oto kilka propozycji na to, co zrobić z ciasta francuskiego:
- Wytrawne muffiny – ciasto francuskie kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do papilotek lub formy do muffinek. Następnie umieszczamy w środku farsz, np. z pieczarek, sera i szynki. Zapiekamy i gotowe.
- Koperty z ciasta francuskiego – ciasto rozwałkowujemy, kroimy w kwadraty i na środku każdego układamy farsz, np. z pomidorów i mozzarelli. Następnie ciasto składamy w kopertę i zapiekamy.
- Pizzerinki – podzielone na kwadraty (prostokąty, kółka) ciasto smarujemy sosem pomidorowym, wykładamy dodatki jak na pizzy i pieczemy.
- Parówki w cieście – parówki owijamy ciastem francuskim, można dodać sos pomidorowy lub warzywa.
- Ślimaczki ze szpinakiem – arkusz ciasta francuskiego smarujemy podduszonym szpinakiem z czosnkiem i przyprawami. Zwijamy w rulon i kroimy na mniejsze kawałki. Ślimaczki pieczemy w piekarniku.
Jak piec ciasto francuskie?
Ciasto francuskie lubi wysoką temperaturę. Z tego względu zarówno słodkie, jak i słone rzeczy, pieczemy w 220 st. C przez ok. 15 minut. Dzięki temu ciasto będzie posiadało swoje charakterystyczne warstwy. Aby całość ładnie wyglądała, warto wierzch przekąsek posmarować rozkłóconym jajkiem.