Ciasto marchewkowe - historia wypieku

  • 4

Ciasto marchewkowe to oryginalny wypiek, który urozmaici Twoje menu, a także wzbogaci organizm o cenne witaminy i minerały. Zobacz, jak wartościowe jest to ciasto i skąd się wywodzi!

         
ocena: 4/5 głosów: 7
Ciasto marchewkowe - historia wypieku
fot. Fotolia

Historia marchewkowych wypieków


Smakowita marchew używana była do wypieków już w średniowieczu. Nic w tym nadzwyczajnego! W okresie tym cukier był towarem niezwykle drogim i trudno dostępnym, więc jego duża zawartość w marchewce stała się doskonałą alternatywą! Zaczęto wykorzystywać ją do wzbogacania dań, wypieków i deserów.

Ciasto marchewkowe swój największy szczyt popularności przeżyło w Wielkiej Brytanii w czasie drugiej wojny światowej. Następnie moda na ten wypiek powędrowała do Stanów Zjednoczonych, gdzie ten tani i prosty w przygotowaniu produkt szybko zyskał sympatię mieszkańców i zaczął stanowić jeden z popularniejszych deserów dostępnych w większości restauracji.

Warto wiedzieć, że niewątpliwym sukcesem ciasta marchewkowego jest zajęcie 5. miejsca w rankingu najpopularniejszych dań lat siedemdziesiątych z 2005 roku – przygotowanym przez organizację  FOOD NETWORK!

Dlaczego ciasto marchewkowe jest wilgotne?

Ciasto marchewkowe to wypiek niesłychanie wilgotny i puszysty! Jest to niewątpliwie zasługa marchewki, która mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu gęstej konsystencji. Smakołyk ten to fantastyczna okazja by wykorzystać zalegającą w domu marchewką, a także idealny pomysł na wzbogacenie swojej kuchni i nadanie jej odrobiny oryginalnego smaku.

Wspomniane ciasto upiec można na podstawie tradycyjnych przepisów naszych babć, ale warto porwać się kulinarnym wariacją i swój wypiek wzbogacić o przyprawy korzenne takie jak : cynamon, kardamon, goździki czy gałkę muszkatołową, a także o orzechy, migdały, wiórki kokosowe i suszone owoce! Ciasto wspaniale zasmakuj również, gdy przełożymy je kremową masę lub polejemy polewą czekoladową, lukrem!

Marchew - główny składnik ciasta


Nie od dziś wiadomo, że marchewka to samo zdrowie! Warzywo to jest przy tym tanie i łatwo dostępne przez cały rok. Marchew spożywana regularnie doskonale wpływa na nasz organizm – działa regulująco, odkwaszająco, a także odżywczo. 

Ten słodki smakołyk zawiera w sobie witaminę A, C, E, H, K i witaminy z grupy Ba także dobroczynny potas, sód, wapń, fosfor, cynk i kobalt!

Oprócz niebywale istotnych właściwości leczniczych, marchew to warzywo wykorzystywane w kosmetyce. Preparaty z jej wyciągiem poprawiają stan i koloryt skóry, korzystnie wpływają na jej napięcie oraz zmniejszają przebarwienia!

Sprawdzone przepisy na ciasto marchewkowe


Nie próbowaliście jeszcze ciasta marchewkowego, a może brak Wam sprawdzonego przepisu na jego przyrządzenie? Nie martwcie się, w naszym dziale na wypieki z marchewką znajdziecie wiele ciekawych receptur, które warto przetestować!

Wśród nich, na specjalną uwagę zasługuję ciasto marchewkowe z bakaliami, z dodatkiem kakao, czekolady, dżemu truskawkowego oraz kokosu, które fantastycznie sprawdzi się podczas uroczystości rodzinnych - podane w towarzystwie świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy, sprawi, że wszystkie podniebienia będą zachwycone!

Serdecznie zachęcamy także do skosztowania ciasta marchewkowego z kremem! Ono również zachwyci nasze kubki smakowe i sprawi, że będziemy mieć na nie ochotę przez cały okres zimowy!

Ciasto marchewkowe  Ciasto marchewkowe
Zdjęcia: Fotolia