Ciasto marchewkowe przepięknie pachnie, jest wilgotne i lekko piernikowe. Jego największym atutem są prostota i szybkość wykonania. Przygotujemy je z podstawowych składników, które większość z nas ma w swojej kuchni.
Możemy do niego dodać ulubione aromatyczne przyprawy, owoce, bakalie, gęste polewy albo delikatne śmietankowe kremy. Doskonale pasuje do filiżanki świeżo zaparzonej herbaty lub kubka kakao. A czy wiesz, jaka jest historia ciasta marchewkowego?
Podstawowy przepis na ciasto marchewkowe daje niemal nieograniczone możliwości dodawania do niego ulubionych składników. Możemy eksperymentować z przyprawami rezygnując z jednym i dorzucając kolejne dla spotęgowania smaku, np. przyprawę piernikową. Do ciasta możemy także wkroić ananasy, orzechy włoskie, laskowe, rodzynki lub inne bakalie.
Wierzch upieczonego ciasta posypujemy cukrem pudrem albo polewami z ciemnej lub białej czekolady. Możemy także posmarować masą z serka mascarpone, bitej śmietany lub serka philadelphia.
Lubisz wypieki warzywne? Wypróbuj też przepis na ciasto z cukinią
Możemy do niego dodać ulubione aromatyczne przyprawy, owoce, bakalie, gęste polewy albo delikatne śmietankowe kremy. Doskonale pasuje do filiżanki świeżo zaparzonej herbaty lub kubka kakao. A czy wiesz, jaka jest historia ciasta marchewkowego?
Jak zrobić ciasto marchewkowe krok po kroku?
- Obraną marchewkę ścieramy na średnich oczkach – po starciu powinniśmy mieć około jedną szklankę marchewki;
- W jednym naczyniu mieszamy 2/3 szklanki mąki pszennej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, pół szklanki cukru oraz przyprawy: łyżeczkę cynamonu, szczyptę soli, goździków, gałki muszkatołowej;
- W drugim naczyniu rozrabiamy dwa jajka z niecałą połową szklanki oleju rzepakowego;
- Mieszamy ze sobą zawartość obu naczyń dodając marchewkę;
- Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni przez 45 min do tzw. „suchego patyczka”.
Z czym podawać ciasto marchewkowe?
Podstawowy przepis na ciasto marchewkowe daje niemal nieograniczone możliwości dodawania do niego ulubionych składników. Możemy eksperymentować z przyprawami rezygnując z jednym i dorzucając kolejne dla spotęgowania smaku, np. przyprawę piernikową. Do ciasta możemy także wkroić ananasy, orzechy włoskie, laskowe, rodzynki lub inne bakalie.
Wierzch upieczonego ciasta posypujemy cukrem pudrem albo polewami z ciemnej lub białej czekolady. Możemy także posmarować masą z serka mascarpone, bitej śmietany lub serka philadelphia.
Lubisz wypieki warzywne? Wypróbuj też przepis na ciasto z cukinią
cherry