Ciasto na pierogi - najlepsze porady

Doskonałe ciasto na pierogi - co zrobić, aby się udało i wyszło przepyszne?

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto na pierogi - najlepsze porady
CIASTO ŁATWO ROZWAŁKOWAĆ: Na cienki placek, jeśli bedzie ono odpowiednio elastyczne. Aby takie ciasto przygotować należy 1/4 podaną w przepisie wody zagotować. Wrzątkiem zalewa się mąkę, wyrabia, po czym dodaje pozostałą wodę letnią i jajko, ponownie wyrabia. Przygotowane ciasto odstawić na 1/2 godziny. Dzięki czemu mąka spęcznieje i ciasto nie będzie kleiło się do rąk i stolnicy.

CIASTO ABY NIE WYSYCHAŁO: Wówczas pierożki będą twarde. Z wyrobionego ciasta uformować kule. Oprószyć ją mąką i przykryć lnianą ściereczką. Z zabezpieczonego w ten sposób kawałka odciąć niewielką porcję i szybko ją rozwałkować. Wyciąć krążki i zrobić pierogi. Dopiero wówczas wziąść kolejną porcję.

PIEROGI PODCZAS GOTOWANIA NIE BEDĄ PĘKAŁY: Należy do wody dodać 1 łyżkę oleju. Jeśli ciasto mimo to zacznie się rozpadać, zmniejszyć ogień i dolać trochę zimnej wody. Po ugotowaniu pierogi przelać zimną wodą, aby się nie rozlepiały.

PIEROGI PRZEZNACZONE DO ZAMRAŻENIA: Ugotować na półtwardo. Osuszyć, skropić olejem. Ułożyć w odstępach na tacce, zamrozić. Przełożyć do woreczków. Przechowywać do 3 miesięcy.