Idealne ciasto na pierogi jest miękkie i gładkie, a do tego sprężyste. Powinno się ładnie rozwałkowywać. Jednym z kluczowych elementów jest dodanie ciepłej wody do ciasta. Na początku na dość duży blat wysypujemy mąkę, robimy w niej dołek i wylewamy jajko.
Do tego wlewamy ciepłą - koniecznie - wodę i mieszamy na początku widelcem. Kiedy ciasto ma już odpowiednią konsystencję wyrabiamy rękami. Powinno ono odchodzić od rąk i być mięciutkie w dotyku. Następnie rozwałkować i wykrawać szklanką krążki.
Kiedy zostanie mam ciasto polecam rozwałkowanie go cienko i pozostawienie do wyschnięcia, a następnie pokroić i przesuszyć jeszcze i zrobić z niego np. makaron łazanki, wtedy nic się nie zmarnuje. I smacznego
Do tego wlewamy ciepłą - koniecznie - wodę i mieszamy na początku widelcem. Kiedy ciasto ma już odpowiednią konsystencję wyrabiamy rękami. Powinno ono odchodzić od rąk i być mięciutkie w dotyku. Następnie rozwałkować i wykrawać szklanką krążki.
Kiedy zostanie mam ciasto polecam rozwałkowanie go cienko i pozostawienie do wyschnięcia, a następnie pokroić i przesuszyć jeszcze i zrobić z niego np. makaron łazanki, wtedy nic się nie zmarnuje. I smacznego