Składnikami ciasta ptysiowego są: woda, mąka, tłuszcz i jajka. Ciasto ptysiowe przygotowuje się w ten sposób, że trzeba wodę zagotować, dodać tłuszcz i sól.
Naczynie zdjąć z płyty, wsypać do płynu przesianą mąkę, mieszając ,aby nie powstały grudki. Następnie naczynie postawić na płycie i mieszając, podgrzewać tak długo, aż ciasto uzyska szklisty wygląd i nie będzie wykazywać zapachu surowizny.
Gorącą masę włożyć do miski, wbijać jaja i ucierać. Dobrze utarte ciasto odstawić, po 10-15 minutach formować, wyciskając przez tutkę lub też łyżką kładąc porcje.
Ciastka umieszczać w 4 cm. odstępie, aby się nie zrastały. Piec należy w silnie nagrzanym piekarniku w temp.250-270 st.C. Jak się zrumienią ptysie, należy temperaturę obniżyć, a wyroby dosuszyć.
Zobacz dokładny przepis: Ciasto ptysiowe - przepis podstawowy
Ciasto ptysiowe - jak przygotować?
Ciasto ptysiowe jest ciastem parzonym. Wyrasta ono silnie w czasie pieczenia, a wewnątrz niego tworzy się przestrzeń, którą nadziewa się kremem.
ocena: 5/5 głosów: 4
Pyza