To co jemy ma wielki wpływ na to, jak się czujemy. Także w przeziębieniu. Oto krótki przegląd jedzenia, które leczy (albo chociaż pomaga być zdrowym):
Pikantne produkty – takie jak czosnek, chrzan, ostre sosy – pozwalają odetkać zatkany nos i drogi oddechowe. Czosnek jest szczególnie wartościowym sprzymierzeńcem w sytuacji, gdy stajemy wobec konieczności zwalczenia grypy czy też lekkiego przeziębienia.
Nie można zapominać też o ciągłym piciu, lecz zamiast kawy czy słodkich napojów wybierzmy wodę i naturalne soki owocowe. Gorący wywar z rumianku lub herbata miętowa także pomogą, chociaż bardzo dobra jest także gorąca woda z cytryną.
Przepisy na syropy na przeziębienie znajdziecie tutaj >>>
Zdrowotna moc cytrysów
Jeśli przy cytrusach jesteśmy – zawierają one wiele witaminy C, kluczowej w walce z chorobami. Sok pomarańczowy na śniadanie, pół grejpfruta jako przekąska i mandarynka dodana do sałatki pozwolą nam dodatkowo zaopatrzyć się w witaminę C.
Według wielu osób zbawienny jest także świeży korzeń imbiru, skutecznie leczy kaszel i gorączkę. Zdrowy wywar z imbiru – zalejmy wrzątkiem dwie jego łyżki i zostawmy na 5 minut.
Herbata miodowa z cytrusami pomoże stanąć na nogi, zobacz przepis >>>
Oprócz tego warto pamiętać, że niezdrowa dieta, a także nadmiar kawy i papierosów powodują, że jesteśmy bardziej wystawieni na działanie bakterii.
Żeby nasz system immunologiczny działał skutecznie jedzmy zdrowo – warzywa i owoce, potrawy o niskiej zawartości tłuszczów. Potraktuj zdrowe jedzenie jako rodzaj zbroi, która pomoże ci stawić czoło grypowemu zagrożeniu.
Gość
zewa
Nie dla każdego szczepionka. Mój tata się zaszczepił, złapał grypę i przeszedł ją jeszcze gorzej niż bez szczepionki.
2milutka
Zgadzam się z Tobą ja zaszczepiłam się raz i chorowałam tak że nigdy więcej...a bez szczepionek jestem zdrowa ,zdrowe odżywianie i stosowne ubieranie może zadziałać cuda:)
karolina88888
http://www.udietetykow.pl/czy-dieta-wplywa-na-odpornosc/