Co nam daje sól w kuchni?

Co daje nam sól w kuchni oprócz smaku?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Co nam daje sól w kuchni?
Oto, co robi w kuchni niepozorna sól. Co gorsza - okrzyknięta największym wrogiem potraw oraz wrogiem zdrowia. Niekoniecznie - tak naprawdę sól w umiarkowanych ilościach pomaga. Ale tym razem będzie o innych zastosowaniach - sztuczkach kuchennych z uzyciem soli.

Sól nie tylko dosoli - nie raz i nie dwa pomoże w kuchni. Jak??

1. Dodana w minimalnej ilości do mleka przedłuży jego świezość

2. Sprawi, że krem czy śmietana ubiją się szybciej

3. Jeśli do kremu czekoladowego dodamyodrobinę soli wyostrzy ona smak czekolady. Choć wydaje się to dziwne - rzeczywiście wydobywa smak z różnych potraw, także deserowych.

4. Do gotowania jaj wystarczy wrzucić trochę soli - skorupki nie powinny pękać.

5. Sól pomaga odczyścić przypalony garnek - szorowanie naczynia będzie bardziej efektywne i prostsze.

6. Sól wywabia też plamy - tkaninę ze świeżą plamą zanurza się w dobrze osolonej wodzie.

7. Sól wyczyści nam srebrną zastawe oraz biżuterię. Zwłaszcza jeśli nie mamy sody (w takich sytuacjach radzi sobie dobrze również soda).