Aronia to owoc o sporej zawartości witaminy C. Kiedy chcemy z niego przygotować nalewkę, warto sięgnąć po owoce zebrane pod koniec lata, na przełomie sierpnia i września. Cały proces tworzenia nalewki zajmuje około miesiąca.
Najprostszą domową nalewkę robi się ze świeżych owoców, cukru, wody i spirytusu. Każdy przepis można jednak dodatkowo wzbogacić substancjami wzmacniającymi smak i aromat. W przypadku aronii warto pokusić się o wersję z liśćmi wiśni, wanilią lub cynamonem.
Oprócz nalewek, aronia doskonale nadaje się do przetworzenia na sok owocowy. Robi się go podobnie jak zaczyn na nalewkę – używa się mniej cukru a po ostygnięciu nie dolewa się alkoholu. Innym patentem na te owoce jest zrobienie z nich słodko-kwaśnego dżemu, idealnego jako dodatek do wypieków.
Nalewka z aronii - przepis
Najprostszą domową nalewkę robi się ze świeżych owoców, cukru, wody i spirytusu. Każdy przepis można jednak dodatkowo wzbogacić substancjami wzmacniającymi smak i aromat. W przypadku aronii warto pokusić się o wersję z liśćmi wiśni, wanilią lub cynamonem.
- Do zrobienia najprostszej nalewki z aronii będą potrzebne: owoce, woda, cukier i spirytus. Proporcje to: 1 kg owoców = 1,5 l wody, 0,5 kg cukru, 1 l alkoholu.
- Owoce dokładnie przebieramy, usuwając zepsute lub zmiażdżone. Pozostałe dokładnie myjemy.
- Aronię przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
- Napar odcedzamy, mieszamy z cukrem i ponownie zagotowujemy.
- Zaczyn studzimy, mieszamy z alkoholem i przelewamy do butelek.
- Nalewkę odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na min. 4 tygodnie.
Co można zrobić z aronii?
Oprócz nalewek, aronia doskonale nadaje się do przetworzenia na sok owocowy. Robi się go podobnie jak zaczyn na nalewkę – używa się mniej cukru a po ostygnięciu nie dolewa się alkoholu. Innym patentem na te owoce jest zrobienie z nich słodko-kwaśnego dżemu, idealnego jako dodatek do wypieków.