Decydując o zakupie konkretnego produktu spożywczego zwracamy uwagę na kilka czynników. Nieprzerwanie od lat na pierwszym miejscu króluje cena, oprócz tego liczy się nazwa producenta, nierzadko reklama i wygląd opakowania, bardzo często wymieniana jest jakość. Jednak niewielu z nas czyta etykiety, a to właśnie po składzie najlepiej ocenić można dany produkt. Na co zatem zwracać uwagę, aby dokonać słusznego i zdrowego wyboru?
Według różnych raportów świadomość Polaków dotycząca wagi zdrowego i racjonalnego odżywiania z roku na rok wzrasta, wciąż jednak jest daleka od ideału. Nie przekłada się również na codzienne zachowania i zwyczaje żywieniowe - wiemy, co powinniśmy robić, ale zapominamy o tym w praktyce. Trzy lata temu jedynie co piąty Polak sprawdzał skład produktu przed zakupem, w zeszłym roku tylko co trzeci z nas zerkał na datę przydatności do spożycia. Może wynika to z błędnego założenia, że wszystko co znajduje się na sklepowych półkach jest dla nas zdrowe i odpowiednie, a różni się jedynie nazwą, producentem, kolorem opakowania i ceną? Rzeczywistość jest zupełnie inna - jedynie dokładne czytanie etykiet przed zakupem i analiza zawartych w nich informacji pozwala na podjęcie świadomej decyzji zakupowej. Co w takim razie powinno zwrócić naszą szczególną uwagę?
Nic nie jest wieczne
Jedną z pierwszych rzeczy, którą powinniśmy sprawdzać przed zakupem, jest data ważności. Zazwyczaj spotkać można się ze sformułowaniem „Należy spożyć do” określającym termin, po upływie którego produkt spożywczy traci przydatność do spożycia.
Skład na miarę zdrowia
Najważniejszą z informacji, która określa jakość kupowanego produktu, jest jego skład. Producenci są zobligowani do jego podawania zgodnie z zasadą „od największego do najmniejszego”, tzn. na pierwszym miejscu podajemy składniki, których w produkcie jest najwięcej. To bardzo ważna wskazówka - jeśli np. w soku owocowym na pierwszym miejscu mamy wodę, a na drugim cukier - na próżno szukać w nim prawdziwych witamin. Zwracanie uwagi na pierwszą pozycję w składzie jest niezwykle istotne w przypadku wyrobów mięsnych. Producenci często podają procentową zawartość mięsa w produkcie, jednak wskazanie na pierwszym miejscu MOM, czyli mięsa oddzielonego mechaniczne, nie wróży niczego dobrego. Dobry wyrób mięsny poznamy m.in. po wysokiej zawartości samego mięsa oraz jak najmniejszej ilości sztucznych dodatków. Naturalne składniki to podstawa zdrowego żywienia - dzięki nim produkty z linii Natura marki Nove charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem.
Bezpieczne, zdrowe, wartościowe
Obok składu producenci zobowiązani są również podawać informacje dotyczące zawartych w produktach alergenów. Niektórzy jasno wskazują na brak określonych substancji. Dobrym przykładem są produkty z linii Natura marki Nove, które nie zawierają glutenu, co podkreśla nie tylko odpowiedni napis na etykiecie, ale również symbol przekreślonego kłosa. Dzięki temu osoby poszukujące właśnie produktów bezglutenowych z łatwością znajdą je na sklepowych półkach. Zapoznając się ze składem artykułów należy również zwrócić uwagę na sztuczne dodatki z literką „E”. To nie tylko konserwanty, ale również barwniki czy przeciwutleniacze, które znacząco wpływają na smak i zapach spożywanych potraw. Jeśli poszukujemy naturalnych, zdrowych i bezpiecznych produktów wybierajmy te, które w składzie mają jak najmniej podobnych składników, a najlepiej - nie mają ich wcale.
Informacje prasowe
Według różnych raportów świadomość Polaków dotycząca wagi zdrowego i racjonalnego odżywiania z roku na rok wzrasta, wciąż jednak jest daleka od ideału. Nie przekłada się również na codzienne zachowania i zwyczaje żywieniowe - wiemy, co powinniśmy robić, ale zapominamy o tym w praktyce. Trzy lata temu jedynie co piąty Polak sprawdzał skład produktu przed zakupem, w zeszłym roku tylko co trzeci z nas zerkał na datę przydatności do spożycia. Może wynika to z błędnego założenia, że wszystko co znajduje się na sklepowych półkach jest dla nas zdrowe i odpowiednie, a różni się jedynie nazwą, producentem, kolorem opakowania i ceną? Rzeczywistość jest zupełnie inna - jedynie dokładne czytanie etykiet przed zakupem i analiza zawartych w nich informacji pozwala na podjęcie świadomej decyzji zakupowej. Co w takim razie powinno zwrócić naszą szczególną uwagę?
Nic nie jest wieczne
Jedną z pierwszych rzeczy, którą powinniśmy sprawdzać przed zakupem, jest data ważności. Zazwyczaj spotkać można się ze sformułowaniem „Należy spożyć do” określającym termin, po upływie którego produkt spożywczy traci przydatność do spożycia.
Skład na miarę zdrowia
Najważniejszą z informacji, która określa jakość kupowanego produktu, jest jego skład. Producenci są zobligowani do jego podawania zgodnie z zasadą „od największego do najmniejszego”, tzn. na pierwszym miejscu podajemy składniki, których w produkcie jest najwięcej. To bardzo ważna wskazówka - jeśli np. w soku owocowym na pierwszym miejscu mamy wodę, a na drugim cukier - na próżno szukać w nim prawdziwych witamin. Zwracanie uwagi na pierwszą pozycję w składzie jest niezwykle istotne w przypadku wyrobów mięsnych. Producenci często podają procentową zawartość mięsa w produkcie, jednak wskazanie na pierwszym miejscu MOM, czyli mięsa oddzielonego mechaniczne, nie wróży niczego dobrego. Dobry wyrób mięsny poznamy m.in. po wysokiej zawartości samego mięsa oraz jak najmniejszej ilości sztucznych dodatków. Naturalne składniki to podstawa zdrowego żywienia - dzięki nim produkty z linii Natura marki Nove charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem.
Bezpieczne, zdrowe, wartościowe
Obok składu producenci zobowiązani są również podawać informacje dotyczące zawartych w produktach alergenów. Niektórzy jasno wskazują na brak określonych substancji. Dobrym przykładem są produkty z linii Natura marki Nove, które nie zawierają glutenu, co podkreśla nie tylko odpowiedni napis na etykiecie, ale również symbol przekreślonego kłosa. Dzięki temu osoby poszukujące właśnie produktów bezglutenowych z łatwością znajdą je na sklepowych półkach. Zapoznając się ze składem artykułów należy również zwrócić uwagę na sztuczne dodatki z literką „E”. To nie tylko konserwanty, ale również barwniki czy przeciwutleniacze, które znacząco wpływają na smak i zapach spożywanych potraw. Jeśli poszukujemy naturalnych, zdrowych i bezpiecznych produktów wybierajmy te, które w składzie mają jak najmniej podobnych składników, a najlepiej - nie mają ich wcale.
Informacje prasowe