Co przygotować na Halloween?

31 października to magiczna data. Od kilu lat znaczy jedno - noc Halloween. Bądź na nią odpowiednio przygotowany. My podpowiadamy, jak zrobić to "od kuchni".

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Co przygotować na Halloween?

Coraz więcej amerykańskich świąt obchodzonych jest równie hucznie za oceanem, jak i w Polsce. Walentynki na przykład zagościły u nas na stałe, wypierają nawet rodzime święto Dnia Kobiet. Być może to nawet lepiej, że uciekamy od tej komunistycznej tradycji, rozpychamy się za to coraz bardziej w kapitalizmie.

Nie da się ukryć, amerykanizujemy się. A dowodem na to jest chociażby zbliżający się z wielkim oczekiwaniem dzień – 31 października. Dziś każdy już wie, że to Halloween, mimo że kilka lat temu święto to nie było w Polsce jeszcze tak popularne. Chcemy być bardziej zachodni, nie ma się czemu dziwić, więc jeśli Ty też zamierzasz urządzić imprezę  z okazji Halloween warto, by była ona zrobiona z rozmachem i w prawdziwie amerykańskim stylu!


Od czego zacząć?


Przede wszystkim zadbaj o wystrój. Wiadomo, że tego wieczoru ma być groźnie. Nieodłącznym elementem są oczywiście dynie. Należy je wydrążyć, przyprawić im groźne miny i spowodować, żeby świeciły. Oto przepis, jak wykonać lampiony dyniowe:

Potrzebujesz:

  • Dynię (najlepiej kilka)
  • Czarny mazak
  • Ostry nóż
  • Łyżkę
  • Świeczki
Dynię należy „otworzyć”. W tym celu odcinamy górny płat. Nie wyrzucamy go jednak, będzie potrzebny do zamknięcia gotowej dyni. Środek wydrążamy za pomocą łyżki lub innego pasującego do tego narzędzia. Następnie rysujemy mazakiem groźne miny. Pamiętajmy, żeby zaprojektowane oczy, usta, zęby tworzyły dość duże otwory. Do tak przygotowanej dyni wkładamy zapaloną świeczkę i zamykamy odciętym wcześniej przykryciem. Takie lampiony z dyni można ustawiać wszędzie – na balkonie, tarasie, na szwedzkim stole, wzdłuż alejki wjazdowej do domu. Tej nocy sztuczne światło elektryczne powinno być zgaszone, zatem aby nie przebywać w całkowitej ciemności zadbajmy, by lampionów dyniowych było wystarczająco dużo.


Coś dla ciała – halloweenowe potrawy


Halloween to prawdziwy kult dyni. Dominuje nie tylko w postaci dekoracji, ale też serwowana jest na stołach. Zobacz, jakie ciekawe dania możesz wykonać z tego warzywa:

Kremowa zupa kokosowa z dynią
Niezbędne składniki to miąższ z dyni (1 kg), 1 cebula, kilka ząbków czosnku, posiekana pietruszka, sól, curry, litr wody, mleko kokosowe (1 szklanka), olej z pestek dyni, tłuszcz do smażenia.
Do przygotowania potrzebny jest garnek odpowiedniej wielkości. Należy do niego wlać oliwę, wsypać posiekaną cebulę, sprasowany czosnek i przyprawy. Następnie dodać pokrojony w kostkę miąższ z dyni i wodę. Gotować aż warzywo będzie miękkie. Po wyłączeniu z gazu dolać mleko kokosowe i pietruszkę, całość zmiksować w blenderze na kremową masę. Gotową zupę podać w talerzach, na wierzch polać olejem z pestek dyni (chyba że ma to być wersja light, wtedy oczywiście bez oleju).


Spróbuj też: Dynia faszerowana.
                    Racuchy z dyni.
                    Dynia pieczona.


Dla dzieci – halloweenowe przekąski

Krwiste kanapki
Warto zrobić ciekawe kanapki z różnymi wizerunkami. Tu można trochę poszaleć i zamiast zwykłych, nudnych kanapek z równo ułożoną wędliną, serem i warzywami, trochę pokombinować. Można zrobić z tych produktów np. kanapkowe głowy – polane keczupem będą wyglądały jak zakrwawione.

Paluszki Wiedźmy
Nasza użytkownicza Sloneczko90 umiesciła dość krwiożerczy ale jakże halloweenowy przepis. Za pomocą ciasta i migdałów możemy przygotować paluszki Wiedźmy. Z dodatkiem czerwonego sosu z mrożonych malin lub truskawek imitujących krew, paluszki staną się kulinarnym gwoździem programu. Wyjatkowo realistyczne danie może być idealną przekąską lub deserem na przerażającym przyjęciu i co ciekawsze, przestraszy nie tylko najmłodszych.

Wykorzystaj przepis: Paluszki Wiedźmy