Coraz więcej amerykańskich świąt obchodzonych jest równie hucznie za oceanem, jak i w Polsce. Walentynki na przykład zagościły u nas na stałe, wypierają nawet rodzime święto Dnia Kobiet. Być może to nawet lepiej, że uciekamy od tej komunistycznej tradycji, rozpychamy się za to coraz bardziej w kapitalizmie.
Od czego zacząć?
Przede wszystkim zadbaj o wystrój. Wiadomo, że tego wieczoru ma być groźnie. Nieodłącznym elementem są oczywiście dynie. Należy je wydrążyć, przyprawić im groźne miny i spowodować, żeby świeciły. Oto przepis, jak wykonać lampiony dyniowe:
Potrzebujesz:
- Dynię (najlepiej kilka)
- Czarny mazak
- Ostry nóż
- Łyżkę
- Świeczki
Coś dla ciała – halloweenowe potrawy
Halloween to prawdziwy kult dyni. Dominuje nie tylko w postaci dekoracji, ale też serwowana jest na stołach. Zobacz, jakie ciekawe dania możesz wykonać z tego warzywa:
Kremowa zupa kokosowa z dynią
Niezbędne składniki to miąższ z dyni (1 kg), 1 cebula, kilka ząbków czosnku, posiekana pietruszka, sól, curry, litr wody, mleko kokosowe (1 szklanka), olej z pestek dyni, tłuszcz do smażenia.
Do przygotowania potrzebny jest garnek odpowiedniej wielkości. Należy do niego wlać oliwę, wsypać posiekaną cebulę, sprasowany czosnek i przyprawy. Następnie dodać pokrojony w kostkę miąższ z dyni i wodę. Gotować aż warzywo będzie miękkie. Po wyłączeniu z gazu dolać mleko kokosowe i pietruszkę, całość zmiksować w blenderze na kremową masę. Gotową zupę podać w talerzach, na wierzch polać olejem z pestek dyni (chyba że ma to być wersja light, wtedy oczywiście bez oleju).
Spróbuj też: Dynia faszerowana.
Racuchy z dyni.
Dynia pieczona.
Dla dzieci – halloweenowe przekąski
Krwiste kanapki
Warto zrobić ciekawe kanapki z różnymi wizerunkami. Tu można trochę poszaleć i zamiast zwykłych, nudnych kanapek z równo ułożoną wędliną, serem i warzywami, trochę pokombinować. Można zrobić z tych produktów np. kanapkowe głowy – polane keczupem będą wyglądały jak zakrwawione.
Paluszki Wiedźmy
Nasza użytkownicza Sloneczko90 umiesciła dość krwiożerczy ale jakże halloweenowy przepis. Za pomocą ciasta i migdałów możemy przygotować paluszki Wiedźmy. Z dodatkiem czerwonego sosu z mrożonych malin lub truskawek imitujących krew, paluszki staną się kulinarnym gwoździem programu. Wyjatkowo realistyczne danie może być idealną przekąską lub deserem na przerażającym przyjęciu i co ciekawsze, przestraszy nie tylko najmłodszych.
Wykorzystaj przepis: Paluszki Wiedźmy