Cukrem nazwany produkt otrzymywany z: -buraków cukrowych (cukier buraczany) -trzciny cukrowej (cukier trzcinowy) Składa się prawie wyłącznie (99,7%) z chemicznej czystej sacharozy o sumarycznym wzorze C12H22O11. W powszechnym użyciu w Polsce jest cukier buraczany- cukier spożywczy- biały BURAK CUKROWY (Beta vulgaris) -cukrodajna roślina przemysłowa, odmiana buraka, stanowi drugie na świecie (po trzcinie cukrowej) źródło cukru około 30-40% produkcji światowej. -ma korzeń w kształcie stożka (masa 500-800g) charakteryzuje się wysoką zawartością sacharozy (17-20%) TRZCINA CUKROWA (Saccharum officinarum) -trawa której źdźbło osiąga 2-6 (8) metrów wysokości i średnicę 2-7 cm. Ma długi okres wegetacyjny, w niektórych regionach dochodzi on nawet do 24 miesięcy. Rośnie na różnych kontynentach w klimacie ciepłym i wilgotnym- tropikalnym. -światowe zbiory trzciny cukrowej wynoszą ponad 1,3 mld ton. Obecnie około 70% produkcji cukru otrzymuje się z trzciny cukrowej, a pozostałe 30% z burak cukrowego. -jest surowcem do wyrobu: -cukru spożywczego -alkoholu -produktów przemysłu papierniczego i farmaceutycznego OBSZARY UPRAWY Burak cukrowy: -Najwięksi producenci- Francja, Niemcy, USA -Europa (Ukraina , europejska część Rosji, południowa Polska, Czechy, Węgry, południowe Niemcy, północno –wschodnia Francja, północne Włochy, kraje Beneluksu –Belgia, Holandia). -Azja (Chiny, Turcja) -Ameryka Północna (USA- Kalifornia i obszary położone na zachód od Wielkich Jezior) Trzcina cukrowa: -Najwięksi producenci –Brazylia, Indie, Chiny -Azja (Indie (głównie nizina Gangesu), Pakistan, Tajwan, Bangladesz, Tajlandia). -Ameryka Południowa i Środkowa (Kolumbia, Ekwador, Brazylia, Argentyna, Peru, Kuba) -Afryka (Egipt, Republika Południowej Afryki) -Ameryka Północna (USA –na Hawajach, Florydzie i okolice Luizjany)