Cukier trzcinowy uważany jest za najlepszy na świecie, więc choć jeszcze nie tak dawno sprzedawany jedynie w sklepach z ekologiczną i zdrową żywnością - dziś zyskuje uznanie szerokiego grona osób.
Oprócz właściwości słodzących posiada też lecznicze - łagodzi bóle głowy, działa wykrztuśnie oraz wzmaga pożądanie.
Mimo że to trzcina z której uzyskuje się cukier stanowi 70% słodkiej produkcji - w Polsce wciąż częściej sięgamy po biały cukier buraczany. Dlaczego? Oczywiście dlatego, że buraki cukrowe rosną w kraju a ich uprawa jest dosyć tania. Cukier trzcinowy spotykamy w sklepach rzadziej i jest droższy, ale i to powoli się zmienia.
Cukier trzcinowy posiada też istotną zaletę - brązowe kryształki dobrze prezentują się jako dekoracja ciast i deserów.
Używany do kawy daje lekko karmelowy smak, bardzo aromatyczny, świetnie też współgra z cynamonem, wanilią czy czekoladą.
Uważany jest za zdrowszy niż ten buraczany ze względu na dużą ilość soli mineralnych. Może być szeroko stosowany w kuchni do wzmacniania smaku ciemnych sosów do mięs a także sosów sałatkowych.
Oprócz właściwości słodzących posiada też lecznicze - łagodzi bóle głowy, działa wykrztuśnie oraz wzmaga pożądanie.
Mimo że to trzcina z której uzyskuje się cukier stanowi 70% słodkiej produkcji - w Polsce wciąż częściej sięgamy po biały cukier buraczany. Dlaczego? Oczywiście dlatego, że buraki cukrowe rosną w kraju a ich uprawa jest dosyć tania. Cukier trzcinowy spotykamy w sklepach rzadziej i jest droższy, ale i to powoli się zmienia.
Cukier trzcinowy posiada też istotną zaletę - brązowe kryształki dobrze prezentują się jako dekoracja ciast i deserów.
Używany do kawy daje lekko karmelowy smak, bardzo aromatyczny, świetnie też współgra z cynamonem, wanilią czy czekoladą.
Uważany jest za zdrowszy niż ten buraczany ze względu na dużą ilość soli mineralnych. Może być szeroko stosowany w kuchni do wzmacniania smaku ciemnych sosów do mięs a także sosów sałatkowych.