Jak zrobić kaszotto?

Oryginalne włoskie risotto doczekało się naszego swojskiego kuzyna. Kaszotto robi prawdziwą furorę na naszych talerzach. Wszystko dzięki prostocie wykonania. Jak zatem je przygotować?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak zrobić kaszotto?
fot. Fotolia
Jeśli lubisz dania jednogarnkowe, to kaszotto powinno obowiązkowo znaleźć się w Twoim jadłospisie. Można je przygotować w zaledwie pół godziny, a jego smak zależy tylko od tego, co do niego dodamy. Zobacz naszą propozycję z kurkami i śmietaną!

Kaszotto w kremowym sosie z kurkami

Złociste kurki, aromatyczna cebula i zdrowa kasza - czy można wyobrazić sobie lepszy zestaw na obiad? Przekonaj się jak szybko przygotujesz z tych składników wyjątkowe danie!

1. Przygotuj: 1 szklankę kaszy pęczak, 1,5 szklanki kurek, 1 cebulę, 1 szklankę bulionu warzywnego, 1 małe opakowanie śmietany 16%, 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki, szczyptę gałki muszkatołowej, tłuszcz do smażenia, sól i pieprz do smaku.

2. Rozgrzej na patelni tłuszcz i podsmaż na nim posiekaną cebulę do momentu, aż się zeszkli. Uważaj, aby jej nie przypalić ani nie sprawić, że będzie ona zbyt miękka!

3. Do cebuli dorzuć pęczak i podlej całość odrobiną bulionu. Podduś. Gdy kasza wchłonie wywar, dolej go więcej i tak do momentu, aż kasza zmięknie. Nie dolewaj całego bulionu od razu, bo zamiast kaszotta wyjdzie Ci zupa.

4. W międzyczasie umyj i pokrój kurki a następnie dorzuć do kaszotta.  Całość duś kilka minut, po czym dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.

5. Gdy sos nieco się zredukuje, dorzuć przyprawy. Gotuj jeszcze kilka minut i przełóż na talerz, dekorując natką pietruszki. Smacznego!

Ważne: Jeśli masz ochotę, powyższą propozycję możesz wzbogacić o tarty parmezan, dzięki czemu danie nabierze wyrazistości!

Kaszotto
Fot. Fotolia

Tajniki udanego kaszotto

Boisz się, że kasza będzie twarda lub całość wyjdzie sucha? W takim razie koniecznie zerknij na poniższe porady, dzięki którym bez obaw przygotujesz pyszne kaszotto. Zdziwisz się, jak niewiele potrzeba, by osiągnąć sukces!

Problem ze zbyt suchym kaszotto? Widocznie w trakcie duszenia dodajesz za mało wywaru lub innego płynu. To kluczowy element, który decyduje o konsystencji potrawy. Jeśli problem wyniknął z faktu, iż wywar się skończył lub boisz się rozgotować kaszę, wystarczy, że sięgniesz po dodatkowy składnik. Jaki? Śmietana, jogurt naturalny, serek mascarpone - ta trójka uratuje Cię nawet z największej opresji. Wolisz coś mniej kremowego? Wówczas z odsieczą przybędzie sok lub koncentrat pomidorowy.

Kasza wydaje Ci się zbyt twarda? W takim razie przy następnym przyrządzaniu tego dania zwróć uwagę na ilość płynu - wody, wina lub bulionu - który dodajesz do kaszy. Elementu typowo płynnego nie da się niczym zastąpić, ponieważ to jest właśnie to, co wchłania w siebie kasza, stając się miękka. Drugą przyczyną takiej sytuacji jest niecierpliwość - jeśli podsmażasz i podduszasz kaszę przez jedyne pięć minut, trudno oczekiwać, że będzie ona miękka. Kasza wymaga minimum 10 minut gotowania (podduszania), aby uzyskać idealną konsystencję.

A Wy co sądzicie na temat kaszotto? Co najczęściej do niego dodajecie oraz na bazie jakiej kaszy je przygotowujecie? Jesteśmy ciekawi, w jakiej wersji najbardziej przypadło Wam do gustu!