Tradycyjne gazpacho stanowi idealną propozycję na upały. Nawet gdy odchodzą one w zapomnienie, ten chłodnik z pomidorów skutecznie przypomni smaki lata. Wystarczy zmiksować ze sobą kilka warzyw, by cieszyć się pożywną zupą bez gotowania. Zobacz też jak zrobić tradycyjny chłodnik z botwinki.
Przygotuj:
Mówi się, że kluczem do sukcesu, jakim jest smaczne gazpacho, są dobre pomidory. Jest w tym sporo prawdy – warto zwrócić uwagę na to, jakie kupujemy oraz jak z nimi postępujemy zanim trafią do zupy.
Do hiszpańskiego chłodnika należy wybrać bardzo dojrzałe warzywa. Najlepiej się do tego celu nadają odmiany słodkie:
Gdy mamy już wybrane pomidory, należy je sparzyć i obrać. Dzięki temu unikniesz nieeleganckich skórek w zupie. Obrane pomidory można od razu wrzucić do blendera i zmiksować razem z resztą warzyw lub przetrzeć przez sitko. Druga metoda gwarantuje, iż aromat pomidorów nie zostanie zdominowany przez pozostałe składniki. Gazpacho to także świetny wybór na diecie! Sprawdź ile kalorii ma pomidor.
Choć tradycyjne gazpacho przygotowywane jest na bazie pomidorów, papryki, chleba i cebuli, istnieje sporo jego wariacji. Wśród nich można znaleźć chłodnik pomidorowo-arbuzowy czy też gazpacho z cukinii.
Jeśli intryguje Cię połączenie pomidorów i arbuza, koniecznie je wypróbuj. Wbrew pozorom chłodnik nie robi się wówczas słodki. Wręcz przeciwnie – zupa staje się bardziej orzeźwiająca. Dodatkowo arbuza można stosować zamiennie ze świeżym ogórkiem. Oba składniki zawierają spore ilości wody, dzięki czemu chłodnik nie jest zbyt gęsty i nadaje się nawet do picia.
Zupełnie inaczej jest w przypadku wykorzystania truskawek. Dodają one słodyczy, co w połączeniu z ostrością cebuli i czosnku daje ciekawe zestawienie smaków. Podobny efekt otrzymamy, kiedy zamienimy sok pomidorowy na pomarańczowy lub kiedy truskawki wymienimy na maliny.
Jeśli z kolei chcesz uniknąć dodawania chleba (ze względu na zawarty w nim gluten), możesz go zastąpić cukinią. Te warzywo sprawi, iż konsystencja gazpacho będzie zachowana a smak dodatkowo wzbogacony ciekawym akcentem. Zamiast cukinii możesz sięgnąć także po chrupki kukurydziane lub pokruszone wafle ryżowe – efekt Cię zaskoczy!
Składniki na gazpacho
Przygotuj:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 0,5 l soku pomidorowego (może być domowy!)
- Kilka-kilkanaście ogórków gruntowych
- 2 duże papryki czerwone
- 3 ząbki czosnku
- 1 dużą cebulę lub 2 mniejsze
- 1 kromkę pszennego chleba
- 2 łyżki octu (winnego lub spirytusowego)
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- Kilka świeżych liści bazylii
- Sól i pieprz do smaku.
Robimy gazpacho krok po kroku
- Warzywa obierz, umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wrzuć do miski blendera.
- Do warzyw dodaj namoczony w wodzie i odciśnięty chleb, ocet, oliwę i przyprawy. Całość zmiksuj.
- Dodaj sok pomidorowy oraz przyprawy, wymieszaj i włóż do lodówki na 2-3 godziny.
- Gotowe gazpacho podawaj z grzankami i liśćmi bazylii. Smacznego!
Jakie pomidory wybrać do gazpacho?
Mówi się, że kluczem do sukcesu, jakim jest smaczne gazpacho, są dobre pomidory. Jest w tym sporo prawdy – warto zwrócić uwagę na to, jakie kupujemy oraz jak z nimi postępujemy zanim trafią do zupy.
Do hiszpańskiego chłodnika należy wybrać bardzo dojrzałe warzywa. Najlepiej się do tego celu nadają odmiany słodkie:
- bawole serce
- gargamel.
Gdy mamy już wybrane pomidory, należy je sparzyć i obrać. Dzięki temu unikniesz nieeleganckich skórek w zupie. Obrane pomidory można od razu wrzucić do blendera i zmiksować razem z resztą warzyw lub przetrzeć przez sitko. Druga metoda gwarantuje, iż aromat pomidorów nie zostanie zdominowany przez pozostałe składniki. Gazpacho to także świetny wybór na diecie! Sprawdź ile kalorii ma pomidor.
Oryginalne pomysły na gazpacho
Choć tradycyjne gazpacho przygotowywane jest na bazie pomidorów, papryki, chleba i cebuli, istnieje sporo jego wariacji. Wśród nich można znaleźć chłodnik pomidorowo-arbuzowy czy też gazpacho z cukinii.
Jeśli intryguje Cię połączenie pomidorów i arbuza, koniecznie je wypróbuj. Wbrew pozorom chłodnik nie robi się wówczas słodki. Wręcz przeciwnie – zupa staje się bardziej orzeźwiająca. Dodatkowo arbuza można stosować zamiennie ze świeżym ogórkiem. Oba składniki zawierają spore ilości wody, dzięki czemu chłodnik nie jest zbyt gęsty i nadaje się nawet do picia.
Zupełnie inaczej jest w przypadku wykorzystania truskawek. Dodają one słodyczy, co w połączeniu z ostrością cebuli i czosnku daje ciekawe zestawienie smaków. Podobny efekt otrzymamy, kiedy zamienimy sok pomidorowy na pomarańczowy lub kiedy truskawki wymienimy na maliny.
Jeśli z kolei chcesz uniknąć dodawania chleba (ze względu na zawarty w nim gluten), możesz go zastąpić cukinią. Te warzywo sprawi, iż konsystencja gazpacho będzie zachowana a smak dodatkowo wzbogacony ciekawym akcentem. Zamiast cukinii możesz sięgnąć także po chrupki kukurydziane lub pokruszone wafle ryżowe – efekt Cię zaskoczy!
SylaUla