Ogólne informacje
Cykoria endywia jest gatunkiem rośliny jednorocznej bądź dwuletniej. Należy do rodziny astrowatych. Warzywo to pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego oraz Azji Zachodniej. Na kontynencie europejskim endywię uprawia się od XVI wieku. Początkowo była lekarstwem na choroby oczu oraz artretyzm.
Warzywo to można by umiejscowić gdzieś pomiędzy cykorią a sałatą masłową. Otóż, wyglądem przypomina sałatę, natomiast smakuje podobnie jak cykoria (jej liście mają lekko gorzki smak). Wyróżnić można dwie odmiany botaniczne tej rośliny: endywię kędzierzawą (ma postrzępione liście) oraz eskariolę (o gładkich, niekiedy nieznacznie wciętych liściach).
Ogólnie o roślinie
Łodyga endywii osiąga od 0,5 do 1,5 m wysokości. Zwykle jest naga i zawiera sok mleczny. Jej dolne liście są pierzaste oraz podłużne, natomiast górne rozłożyste, o jajowatym kształcie. Na szczycie cykorii bądź "w kątach" liści znajdują się kwiatostany w kolorze niebieskim, tak zwane koszyczki.
Warzywo to lubi słoneczne miejsca i szybko schnącą glebę. Pamiętaj, by nie sadzić jej w pobliżu miejsc bogatych w azot, ponieważ może być to przyczyną nadmiernego wzrostu cykorii endywii.
Najlepsza temperatura dla tej rośliny to 10-20°C. Wyższa temperatura ma negatywny wpływ na tę roślinę, ponieważ liście tego warzywa pod wpływem gorąca nabierają gorzkiego smaku.
Najlepiej zasiać ją w połowie lata - na jesieni będzie można cieszyć się jej smakiem. Należy pielić to warzywo (jak tylko pojawią się chwasty, trzeba je usuwać) oraz bielić główkę (zabieg ten wykonuje się około 2-3 tygodnie przed planowanymi zbiorami). Bielenie poprawi smak cykorii, a liście pozbawi goryczki.
Bielenie to zabieg pielęgnacyjny, który polega na odcięciu światła do rośliny (bądź jej określonego fragmentu). Zasłonięte części tracą chlorofil, przez co stają się białe. Kiedy będziesz bielić endywię, jej liście muszą być dobrze wyrośnięte.
Zbierz je w pęczek, a następnie zwiąż w górnej części - powinny utworzyć coś w rodzaju rozety. Zwiąż je w taki sposób, by do środkowych liści nie dochodziły promienie słoneczne. Podlewaj ją ostrożnie wodą, tak, by nie dostała się do wnętrza "rozet".
Zdjęcie: Fotolia
Wartości odżywcze cykorii
W liściach tego warzywa znajduje się wiele minerałów, takich jak: sód, mangan, żelazo czy fosfor i wapń. Endywia bogata jest również w witaminy: A, B, C, K oraz błonnik i kwas foliowy. Ta roślina jest niskokaloryczna, w 100 gramach znajduje się od 15 do 20 kalorii. Zatem, jeśli planujesz przejść na dietę, spożywanie tego warzywa jest jak najbardziej wskazane.
Cykoria endywia zawiera więcej minerałów oraz witamin niż sałata. Inulina, która występuje w tym warzywie, pobudza apetyt i jest bardzo dobrym probiotykiem. Endywia działa wzmacniająco na naczynia krwionośne, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego oraz reguluje trawienie.
Zastosowanie w kuchni
Endywia w kuchni wykorzystywana jest podobnie do sałaty - dlatego bardzo często stanowi podstawę sałatek. Charakteryzuje się gorzkawym, pikantnym smakiem - dobrze komponuje się z orzechami bądź ostrymi serami.
Spożywa się ją na surowo, można ją także gotować, dusić bądź zapiekać. Najczęściej łączy się ją z takimi warzywami, jak: pomidor, ogórek, szczypiorek, cebula czy czosnek.
Nasze przepisy
Jeśli nie wiesz, jak możesz przygotować cykorię endywię, skorzystaj z naszych pomysłów!
Szybki i łatwy w przygotowaniu przepis to sałatka z endywii i cykorii - jest lekka, pożywna i smaczna. Takie danie z dodatkiem majonezu i pomidora smakuje wybornie, szczególnie latem, kiedy można kupić świeże pomidory.
Z kolei inną, prostą w wykonaniu propozycją będzie endywia z zielonym ogórkiem. Ta kuzynka sałaty ma bardzo dobry wpływ na nasz układ trawienny, więc można ją jeść w dużych ilościach. Ma lekko gorzkawy smak, ale w tej sałatce w ogóle tego nie czuć.
A czy Wy przygotowujecie jakieś dania z cykorii endywii? Jeśli tak, to koniecznie podzielcie się swoimi przepisami!
Zobacz także: 7 dietetycznych przepisów na zdrową cykorię >>>
Cykoria endywia jest gatunkiem rośliny jednorocznej bądź dwuletniej. Należy do rodziny astrowatych. Warzywo to pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego oraz Azji Zachodniej. Na kontynencie europejskim endywię uprawia się od XVI wieku. Początkowo była lekarstwem na choroby oczu oraz artretyzm.
Warzywo to można by umiejscowić gdzieś pomiędzy cykorią a sałatą masłową. Otóż, wyglądem przypomina sałatę, natomiast smakuje podobnie jak cykoria (jej liście mają lekko gorzki smak). Wyróżnić można dwie odmiany botaniczne tej rośliny: endywię kędzierzawą (ma postrzępione liście) oraz eskariolę (o gładkich, niekiedy nieznacznie wciętych liściach).
Ogólnie o roślinie
Łodyga endywii osiąga od 0,5 do 1,5 m wysokości. Zwykle jest naga i zawiera sok mleczny. Jej dolne liście są pierzaste oraz podłużne, natomiast górne rozłożyste, o jajowatym kształcie. Na szczycie cykorii bądź "w kątach" liści znajdują się kwiatostany w kolorze niebieskim, tak zwane koszyczki.
Warzywo to lubi słoneczne miejsca i szybko schnącą glebę. Pamiętaj, by nie sadzić jej w pobliżu miejsc bogatych w azot, ponieważ może być to przyczyną nadmiernego wzrostu cykorii endywii.
Najlepsza temperatura dla tej rośliny to 10-20°C. Wyższa temperatura ma negatywny wpływ na tę roślinę, ponieważ liście tego warzywa pod wpływem gorąca nabierają gorzkiego smaku.
Najlepiej zasiać ją w połowie lata - na jesieni będzie można cieszyć się jej smakiem. Należy pielić to warzywo (jak tylko pojawią się chwasty, trzeba je usuwać) oraz bielić główkę (zabieg ten wykonuje się około 2-3 tygodnie przed planowanymi zbiorami). Bielenie poprawi smak cykorii, a liście pozbawi goryczki.
Bielenie to zabieg pielęgnacyjny, który polega na odcięciu światła do rośliny (bądź jej określonego fragmentu). Zasłonięte części tracą chlorofil, przez co stają się białe. Kiedy będziesz bielić endywię, jej liście muszą być dobrze wyrośnięte.
Zbierz je w pęczek, a następnie zwiąż w górnej części - powinny utworzyć coś w rodzaju rozety. Zwiąż je w taki sposób, by do środkowych liści nie dochodziły promienie słoneczne. Podlewaj ją ostrożnie wodą, tak, by nie dostała się do wnętrza "rozet".
Zdjęcie: Fotolia
Wartości odżywcze cykorii
W liściach tego warzywa znajduje się wiele minerałów, takich jak: sód, mangan, żelazo czy fosfor i wapń. Endywia bogata jest również w witaminy: A, B, C, K oraz błonnik i kwas foliowy. Ta roślina jest niskokaloryczna, w 100 gramach znajduje się od 15 do 20 kalorii. Zatem, jeśli planujesz przejść na dietę, spożywanie tego warzywa jest jak najbardziej wskazane.
Cykoria endywia zawiera więcej minerałów oraz witamin niż sałata. Inulina, która występuje w tym warzywie, pobudza apetyt i jest bardzo dobrym probiotykiem. Endywia działa wzmacniająco na naczynia krwionośne, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego oraz reguluje trawienie.
Zastosowanie w kuchni
Endywia w kuchni wykorzystywana jest podobnie do sałaty - dlatego bardzo często stanowi podstawę sałatek. Charakteryzuje się gorzkawym, pikantnym smakiem - dobrze komponuje się z orzechami bądź ostrymi serami.
Spożywa się ją na surowo, można ją także gotować, dusić bądź zapiekać. Najczęściej łączy się ją z takimi warzywami, jak: pomidor, ogórek, szczypiorek, cebula czy czosnek.
Nasze przepisy
Jeśli nie wiesz, jak możesz przygotować cykorię endywię, skorzystaj z naszych pomysłów!
Szybki i łatwy w przygotowaniu przepis to sałatka z endywii i cykorii - jest lekka, pożywna i smaczna. Takie danie z dodatkiem majonezu i pomidora smakuje wybornie, szczególnie latem, kiedy można kupić świeże pomidory.
Z kolei inną, prostą w wykonaniu propozycją będzie endywia z zielonym ogórkiem. Ta kuzynka sałaty ma bardzo dobry wpływ na nasz układ trawienny, więc można ją jeść w dużych ilościach. Ma lekko gorzkawy smak, ale w tej sałatce w ogóle tego nie czuć.
A czy Wy przygotowujecie jakieś dania z cykorii endywii? Jeśli tak, to koniecznie podzielcie się swoimi przepisami!
Zobacz także: 7 dietetycznych przepisów na zdrową cykorię >>>