Tę pachnącą przyprawę otrzymujemy z kory wiecznie zielonych drzew rosnących w Azji. Wystarczy odrobina dodana do potrawy, a zapach rozchodzi się po całym domu.
Cynamon najczęściej używamy do przygotowywania deserów owocowych, jabłek, a zwłaszcza szarlotki, pączków, różnych ciast, a także do napojów rozgrzewających, takich jak piwo czy wino. Niezastąpiony jest do ryżu z jabłkami, nadaje wspaniały smak i korzenny zapach.
Jednak nie należy z nim za bardzo przesadzać, gdyż zawarta w nim kumaryna, jeśli jest stosowana w dużych ilościach może nam uszkodzić nerki oraz wątrobę. Tak samo nie powinny go używać kobiety karmiące piersią oraz kobiety w ciąży.
Dobrym sposobem jest połączenie cynamonu z miodem, jako naturalne metody leczenia przede wszystkim na przeziębienia. Wystarczy jedną łyżkę miodu połączyć z połową małej łyżeczki cynamonu, spożywać to parę dni, aby ustąpił kaszel i katar.
Tak samo miód wymieszany z cynamonem w proporcji: 1 łyżka miodu, oraz 1 łyżka cynamonu, wymieszać i możemy wypijać, aby obniżyć poziom cholesterolu. Mieszanki takie zapobiegają również w wypadaniu włosów, a także na zapalenie stawów.
Wiadomo że nie należy przesadzać i używać cynamonu w dużych ilościach, ale w rozsądnych dawkach jaszcze nikomu nie zaszkodził.
Poznajcie świetne przepisy z wykorzystaniem cynamonu >>>