Cynamon wchodzi w skład przyprawy do pierników – współgra z korzennym aromatem imbiru, goździkami świetnie konweniuje ze smakiem pieczonych jabłek, dlatego dodaje się go do szarlotek i jabłeczników. Używamy go do aromatyzowania herbaty, kawy i rozmaitych grzańców z piwa lub wina.
Lepsze laski
Popularny jest sproszkowany ale coraz częściej spotyka się cynamon w laskach.
Warto się potrudzić i używać lasek cynamonu, które ścieramy na tarce prosto do przyrządzanej potrawy, jeśli chcemy wydobyć z przyprawy pełnię aromatu. Sproszkowany cynamon bardzo szybko wietrzeje. Uwaga, laska może się skruszyć. Jeśli boimy się pokaleczyć można też użyć solidnego moździerza. Laski cynamonu przechowujemy w szczelnie zamkniętych słoiczkach.
Odmiany cynamonu:
Cynamon chiński – o silnym aromacie, używa się go do pikantnych potraw chińskich i indyjskich. Chińczycy robią z niego egzotyczną dla nas w smaku zupę, zobacz przepis: Zupa cynamonowa. Ma grubsze laski, z dziurką w środku. Jest dużo tańszy od cejlońskiego. Pomimo ładnego zapachu pozostawia w ustach niemiły posmak.
Cynamon cejloński – delikatniejszy w smaku i zapachu od chińskiego, ma charakterystyczne wielowarstwowe laski – ta właśnie odmiana jest poszukiwana do słodkich wypieków.
Oto kilka propozycji: aromatyczne pomarańczowe ciasto z cynamonem na serwisie: Ciasta i ciasteczka.kuchnia.wieszjak.pl.
Cynamonowy zapach ciast
Cynamon – popularna przyprawa do ciast i pierników. Jego zapach odpędza ponoć złe nastroje, dlatego tak chętnie dodajemy go do słodyczy, które mają na celu umilić nam życie.
ocena: 0/5 głosów: 0