Do pieczenia ciast najlepiej używać przesianej mąki. Dzięki temu zabiegowi mąka jest lepiej spulchniona i ciasto będzie bardziej puszyste. Można kupić specjalne kubki z przesiewaczem (dzięki nim szybko przesiejemy pożądaną ilość mąki) lub użyć tradycyjnego sitka. Idealnie będzie jeśli mąka, której będziemy używać będzie ciepła (podgrzana w piekarniku).
Pozostałymi składnikami są masło, mleko, jajka, cukier i odrobina soli. Dwa pierwsze składniki powinny być ciepłe. Jajka również wcześniej wyjmujemy z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.
Ciasto wyrabia się ręcznie, tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Dzięki temu będzie puszyste i delikatne, dobrze napowietrzone. Przekłada się je do miski i nakrywa czystą ściereczką. Odstawia w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.
Pamiętajmy, że drożdżowe ciasto nie lubi przeciągów. Przed pieczeniem należy je ponownie wyrobić i nadać pożądany kształt.
Do ciasta można dodać sparzone bakalie, owoce a wierzch posypać kruszonką - na przykład z migdałami lub wiórkami kokosowymi. Można z niego zrobić małe rogaliki czy pyszne bułeczki z dżemem. Doskonałe będą na śniadanie i na pewno posmakują dzieciom. Należy pamiętać by przed pieczeniem posmarować je rozmąconym jajkiem.
Po upieczeniu ciasto należy ostudzić na kratce.
Jeśli chcemy „odświeżyć " drożdżowe wypieki należy skropić je mlekiem i wstawić do piekarnika na 10-15 minut.
Poznaj sztuczki cukierników na idealne ciasto drożdżowe!
Nina W.